Gruppbild på nätverkets medlemmar som deltog i Lund
Nätverkets medlemmar samlade vid bildandet. Foto: Lotta Segelberg

Rejäl startpeng för forskarnätverket SAIN

Forskarnätverket SAIN, som består av tidigare doktorander vid forskarskolan SWEAH, har tilldelats 2,5 miljoner kronor för att kunna etablera sin verksamhet.

Vi har tidigare skrivit om SAIN, det alumnnätverk som tidigare forskarstudenter vid SWEAH bildade i höstas. Målet har varit att skapa ett sammanhang för juniora forskare och stärka samarbeten mellan forskare och lärosäten genom att arrangera aktiviteter och skapa kontakter som kan mynna ut i gemensamma forskningsansökningar.

Nu står det klart att Familjen Kamprads stiftelse beviljar SAIN 2,5 miljoner kronor under tre år, för att kunna etablera sig som nätverk. Huvudman för anslaget är Jönköping university.

– Vi är så glada för att vi fått detta förtroende. Nätverket kommer att stärka nästa generations åldrandeforskare och därmed också den svenska interdisciplinära forskningen om äldre och åldrande. Genom interdisciplinära ansatser kan vi skapa forskning som verkligen gör skillnad, säger Charlotta Nilsen, lektor vid Institutet för gerontologi på Hälsohögskolan vid Jönköping university och sammankallande i SAIN:s styrgrupp, i en nyhet på högskolans hemsida.

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

Fler nyheter

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…