Gruppbild på nätverkets medlemmar som deltog i Lund
Nätverkets medlemmar samlade vid bildandet. Foto: Lotta Segelberg

Rejäl startpeng för forskarnätverket SAIN

Forskarnätverket SAIN, som består av tidigare doktorander vid forskarskolan SWEAH, har tilldelats 2,5 miljoner kronor för att kunna etablera sin verksamhet.

Vi har tidigare skrivit om SAIN, det alumnnätverk som tidigare forskarstudenter vid SWEAH bildade i höstas. Målet har varit att skapa ett sammanhang för juniora forskare och stärka samarbeten mellan forskare och lärosäten genom att arrangera aktiviteter och skapa kontakter som kan mynna ut i gemensamma forskningsansökningar.

Nu står det klart att Familjen Kamprads stiftelse beviljar SAIN 2,5 miljoner kronor under tre år, för att kunna etablera sig som nätverk. Huvudman för anslaget är Jönköping university.

– Vi är så glada för att vi fått detta förtroende. Nätverket kommer att stärka nästa generations åldrandeforskare och därmed också den svenska interdisciplinära forskningen om äldre och åldrande. Genom interdisciplinära ansatser kan vi skapa forskning som verkligen gör skillnad, säger Charlotta Nilsen, lektor vid Institutet för gerontologi på Hälsohögskolan vid Jönköping university och sammankallande i SAIN:s styrgrupp, i en nyhet på högskolans hemsida.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…