Foto: Ivonne Wierink/Mostphotos

Så använde äldreboenden Instagram under pandemin

När äldreboenden visade upp sin verksamhet på Instagram under coronapandemin, blev bilden vardaglig och idyllisk, i synnerhet jämfört med hur personalen själva upplevde situationen. Det visar Elisabeth Carlstedt i en ny studie.

Elisabeth Carlstedt vid Lunds universitet har analyserat 1748 Instagraminlägg och intervjuat personal om tiden under covid-19-pandemin, för att se hur äldreboenden arbetade med Instagram när smittan slog till. Resultatet visar att samtidigt som intervjusvaren vittnar om 2020 som kaosartat, valde äldreboendena att presentera livet som aktivt och socialt och ganska likt det liv som pågick innan pandemin. De flesta inlägg gav detta intryck. Samtidigt kunde man i andra inlägg se att pandemin pågick, genom att bilderna visade visir, munskydd och andra tecken på skyddsåtgärder. Bara ett mycket litet fåtal bilder visade pandemin som ett reellt hot.

Slutsatsen blir att Instagramkontona i första hand användes som ett sätt att lugna anhöriga till de boende under besöksförbudet, något som stod i kontrast till medierapporteringen under perioden. I en tid när anhöriga till boende och till äldre personer som söker boende, söker information om livet på äldreboenden är den information som delas i sociala medier i första hand är till för att skapa positiva intryck.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…