Elisabeth Carlstedt (2024). Vanlighet, försäkran och riskmedvetenhet: äldreboendens självpresentationer på Instagram under covid-19-pandemin. Äldre i centrum vetenskapligt supplement.
Så använde äldreboenden Instagram under pandemin
Elisabeth Carlstedt vid Lunds universitet har analyserat 1748 Instagraminlägg och intervjuat personal om tiden under covid-19-pandemin, för att se hur äldreboenden arbetade med Instagram när smittan slog till. Resultatet visar att samtidigt som intervjusvaren vittnar om 2020 som kaosartat, valde äldreboendena att presentera livet som aktivt och socialt och ganska likt det liv som pågick innan pandemin. De flesta inlägg gav detta intryck. Samtidigt kunde man i andra inlägg se att pandemin pågick, genom att bilderna visade visir, munskydd och andra tecken på skyddsåtgärder. Bara ett mycket litet fåtal bilder visade pandemin som ett reellt hot.
Slutsatsen blir att Instagramkontona i första hand användes som ett sätt att lugna anhöriga till de boende under besöksförbudet, något som stod i kontrast till medierapporteringen under perioden. I en tid när anhöriga till boende och till äldre personer som söker boende, söker information om livet på äldreboenden är den information som delas i sociala medier i första hand är till för att skapa positiva intryck.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…