Foto: Ivonne Wierink/Mostphotos

Så använde äldreboenden Instagram under pandemin

När äldreboenden visade upp sin verksamhet på Instagram under coronapandemin, blev bilden vardaglig och idyllisk, i synnerhet jämfört med hur personalen själva upplevde situationen. Det visar Elisabeth Carlstedt i en ny studie.

Elisabeth Carlstedt vid Lunds universitet har analyserat 1748 Instagraminlägg och intervjuat personal om tiden under covid-19-pandemin, för att se hur äldreboenden arbetade med Instagram när smittan slog till. Resultatet visar att samtidigt som intervjusvaren vittnar om 2020 som kaosartat, valde äldreboendena att presentera livet som aktivt och socialt och ganska likt det liv som pågick innan pandemin. De flesta inlägg gav detta intryck. Samtidigt kunde man i andra inlägg se att pandemin pågick, genom att bilderna visade visir, munskydd och andra tecken på skyddsåtgärder. Bara ett mycket litet fåtal bilder visade pandemin som ett reellt hot.

Slutsatsen blir att Instagramkontona i första hand användes som ett sätt att lugna anhöriga till de boende under besöksförbudet, något som stod i kontrast till medierapporteringen under perioden. I en tid när anhöriga till boende och till äldre personer som söker boende, söker information om livet på äldreboenden är den information som delas i sociala medier i första hand är till för att skapa positiva intryck.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…