Foto: Syda Productions/Mostphotos

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har forskare från Lund undersökt hur olika generationers digitala vanor förändrades.

Coronapandemin ökade behovet av att upprätthålla sociala kontakter trots fysisk isolering. En viktig del i detta blev att använda olika typer av digital teknik, som sms, videosamtal, sociala medier och näthandel. I en studie från Lunds universitet har forskare nu sammanställt svaren från en enkätstudie som behandlar den tidiga fasen av pandemin och hur man förändrade sin användning av informationsteknologi då. I analysen delar de upp svaren efter generation: 30–39, 50–59, and 70–79 år.

En majoritet svarade att de använde digital teknik oftare än innan pandemin, främst för att hålla kontakt med familj och vänner. Men det var den äldsta åldersgruppen som stod ut i svaren. Det 57 procent troligare att de hade ökat sin användning, jämfört med svaren från den yngsta åldersgruppen. Däremot var det få som tyckte att deras inställning hade förändrats speciellt mycket till digital teknik, 75 procent i den äldsta gruppen kände också att de hade den kunskap de behövde för att använda den.

De tekniker som ökade mest i den äldsta gruppen var telefonsamtal och sms till familj och vänner, samt att ta del av nyheter och offentlig information.

Läs den vetenskapliga artikeln

Jens Offerman, Steven M Schmidt, Susanne Iwarsson och Sofi Fristedt (2024). Self-reported changes in use of and attitudes toward ICT in three generations in Sweden during the early phase of the covid-19 pandemic. Gerontology and geriatric medicine.

Relaterat

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…