Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (2023). Digital potential. Utvärdering av satsningen på digital teknik i äldreomsorgen. Rapport 2023:6.
Så går det för den digitala satsningen i omsorgen
2020 startade den treåriga satsningen på välfärdsteknik i äldreomsorgen, som regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommit överens om på vägen mot Vision e-hälsa 2025, där Sverige är tänkt att bli världsledande i att använda digitaliseringens möjligheter. Nu har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys utvärderat resultatet av insatserna.
Själva överenskommelsen gällde 2020-2022 och innebar 200 miljoner kronor om året, som gick till kommunerna samt till SKR och tio modellkommuner som skulle utgöra en stödfunktion, kallat kompetenscentret för välfärdsteknik. Vård- och omsorgsanalys konstaterar att satsningen varit ett steg på vägen mot visionen om e-hälsa, och att var tredje kommun tycker att kompetenscentret har gett dem bättre förutsättningar.
Samtidigt finns de grundläggande strukturella hindren för digitaliseringen kvar. Det gäller begränsad kunskap, otillräcklig nationell styrning och samordning, avsaknad av enhetliga standarder och krav på teknik, tillsammans med otydliga regelverk kring personer med nedsatt beslutsförmåga. Både personal och äldre personer inom omsorgen är positiva till digital teknik. De äldre känner ändå oro för att tekniken kan leda till ökad ensamhet, och personalen har hittills inte sett att den lett till så stora fördelar i deras arbete.
Vård- och omsorgsanalys rekommenderar bland annat att regeringen stimulerar till mer forskning om välfärdsteknik och ger ett uppdrag att kvalitetssäkra, samordna och göra kunskapen om välfärdsteknik tillgänglig. Man bör också förtydliga regelverket för samtycke till välfärdsteknik för personer med nedsatt beslutsförmåga, samt säkerställa att användningen av välfärdsteknik utgår från individens behov och förutsättningar. Dessutom bör man arbeta för att stärka arbetsmiljöperspektivet och involvera personalen mer i införandet av välfärdsteknik.
Relaterat
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…