Närbild på en ambulansdörr.
Foto: Candybox images/Mostphotos

Så ser Stockholms vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar Region Stockholm. Hypotesen var att vårdbehoven skulle vara jämnt fördelade, men några grupper stack ut.

På särskilda boenden ska den största delen av vård och omsorg kunna ske inom ramen för boendets verksamhet, men det är ändå ofrånkomligt att många behöver åka till sjukhus eller vårdcentral ibland.

Nu har forskare på Stockholms sjukhem och Karolinska institutet undersökt de vårdkostnader som Region Stockholm har för boende på säbo. Ett mål med studien var att se om några grupper hade högre kostnader än andra. Studiematerialet var alla inskrivna på säbo under från 2015 till 2021, tillsammans 38 000 personer.

Resultatet visade att personer under 80 år, män, personer med avancerad cancer och främst personer med hög risk för skörhet hade högre kostnader än andra, något som Peter Strang, en av forskarna bakom studien, beskriver som på sätt och vis förvånande i ett nyhetsbrev från Palliativt kunskapscentrum i Stockholm.

– Man får ju plats på säbo utgående från vårdbehov, inte utgående från ålder eller kön. Därför borde de externa kostnaderna vara likartade, men de var de inte. Och framför allt ser vi att personer med svår cancer eller uttalad skörhet behöver skickas in betydligt oftare, till högre regionkostnader. Men utgående från studiens upplägg kan vi inte uttala oss om varför dessa skillnader finns.

Personer med demensdiagnos hade å andra sidan låga regionkostnader. De skickas med andra ord inte lika ofta till sjukhus och andra mottagningar. De skulle kunna ha högre kostnader för vården inom säbo, men det ingick inte i studien att undersöka. I diskussionsdelen i sin artikel skriver forskarna att man skulle kunna tänka sig ersättningsmodeller som differentieras efter skillnader i vårdkostnad.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…