Socialstyrelsen (2021). Behov av och tillgång till särskilda boendeformer för äldre.
Så stort är behovet av särskilt boende
Nu har Socialstyrelsen publicerat sin första rapport enligt ett regeringsuppdrag att beskriva behovet av och tillgången på särskilda boendeformer för äldre, inklusive biståndsbedömda trygghetsboenden. I rapporten Behov av och tillgång till särskilda boendeformer för äldre konstaterar man att den demografiska utvecklingen i stort innebär att behovet av vård och omsorg bör öka. Samtidigt saknas det i dag uppgifter på gruppnivå om de behov som besluten kring särskilt boende grundar sig på.
Enligt en enkät från Boverket uppger 74 kommuner att det tillkommer 5 300 bostäder för särskilt boende under 2020 och 2021. Samtidigt minskade andelen äldre i särskilt boende mellan 2010 och 2019 från 5,3 till fyra procent. 109 kommuner i landet ser en brist, och ett åttiotal uppger att behovet av särskilt boende inte kommer att vara täckt inom fem år.
I Socialstyrelsens uppdrag ingick att att ta reda på varför kommuner inte väljer att inrätta biståndsbedömt trygghetsboende. I Boverkets enkät svarade 220 kommuner att de inte hade några sådana planer för tillfället. 14 kommuner har inrättat boendeformen. Tolv kommuner har deltagit i Socialstyrelsens intervjustudie inför denna rapport, där de uppger att de inte sett så många praktiska problem med biståndsbedömt boende. Däremot finns det en låg efterfrågan, både från allmänhet och politiker, samtidigt som man är oroliga för att inte kunna verkställa besluten om efterfrågan skulle bli stor.
Relaterat
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.
Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt boende. En av anledningarna är att ha närhet till vårdpersonal. Det visar en avhandling från Örebro universitet.
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.