Så stort är behovet av särskilt boende

Socialstyrelsen har kartlagt behov av och tillgång på särskilt boende för äldre. Nästan 30 procent av landets kommuner tror att bristen kommer att bestå om fem år.

Nu har Socialstyrelsen publicerat sin första rapport enligt ett regeringsuppdrag att beskriva behovet av och tillgången på särskilda boendeformer för äldre, inklusive biståndsbedömda trygghetsboenden. I rapporten Behov av och tillgång till särskilda boendeformer för äldre konstaterar man att den demografiska utvecklingen i stort innebär att behovet av vård och omsorg bör öka. Samtidigt saknas det i dag uppgifter på gruppnivå om de behov som besluten kring särskilt boende grundar sig på.

Enligt en enkät från Boverket uppger 74 kommuner att det tillkommer 5 300 bostäder för särskilt boende under 2020 och 2021. Samtidigt minskade andelen äldre i särskilt boende mellan 2010 och 2019 från 5,3 till fyra procent. 109 kommuner i landet ser en brist, och ett åttiotal uppger att behovet av särskilt boende inte kommer att vara täckt inom fem år.

I Socialstyrelsens uppdrag ingick att att ta reda på varför kommuner inte väljer att inrätta biståndsbedömt trygghetsboende. I Boverkets enkät svarade 220 kommuner att de inte hade några sådana planer för tillfället. 14 kommuner har inrättat boendeformen. Tolv kommuner har deltagit i Socialstyrelsens intervjustudie inför denna rapport, där de uppger att de inte sett så många praktiska problem med biståndsbedömt boende. Däremot finns det en låg efterfrågan, både från allmänhet och politiker, samtidigt som man är oroliga för att inte kunna verkställa besluten om efterfrågan skulle bli stor.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.