Sara Cederbom och Åsa Skjutar (2024) Samlokaliserad seniormottagning – ett samverkansprojekt mellan vårdcentral, rehab och Nacka kommun, med individen i fokus. Återrapportering av utveckling och utvärdering av uppstarten. Nestor FoU-center.
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Under hösten 2023 startade Boo vårdcentral, Nacka rehabcentrum och Nacka kommun en samlokaliserad seniormottagning. Målet var att göra det lättare för alla över 75 år som behöver insatser från olika håll, då de kan ta sig till en mottagning för att göra flera ärenden. En mer övergripande målsättning var att skapa en modell så att man lokalt kan öppna fler liknande mottagningar.
Nestor FoU-center fick uppdraget att stödja arbetet och sedan beskriva och utvärdera både uppstarten och utvecklingen av mottagningen. De har nu publicerat rapporten Samlokaliserad seniormottagning, där det går att följa processen.
En stor slutsats från rapportarbetet är att det nya sättet att organisera verksamheterna uppskattades på alla nivåer. Medarbetarna på seniormottagningen upplevde att de speciellt i mer komplexa fall kunde göra ett bättre jobb. Även patienter och anhöriga tyckte att den nya mottagningen fyllde en viktig funktion, då deras livssituation ofta innebär stort hjälpbehov och kräver kunskaper om ett komplext vård- och omsorgssystem.
Från september 2023 till april 2024 hade mottagningen 83 inskrivna patienter. Medelåldern var 84 år. För att framförallt nå sköra personer arbetade man med en nedre åldersgräns på 75 år, men enligt medarbetarna var det tydligt att personer under 65 år också hade behov av deras stöd. Några typiska målgrupper var personer som söker vård först efter att de redan haft behov av det länge, personer som varit självständiga men som hamnat i en svår livssituation, personer som ofta söker vård och akutvård, samt personer som gett intryck av en ordnad hemsituation men visar sig sköra och ha stor risk för inläggning.
Seniormottagningens medarbetare tyckte att insatserna kunde samordnas och följas upp mer effektivt med det nya arbetssättet. Sättet att arbeta gjorde också att insatserna kunde bli mer förebyggande och personcentrerade, och att de som annars fallit mellan stolarna kunde fångas upp bättre.
Av rapporten framgår det också att de inblandade organisationerna behöver vilja samarbeta och skapa förändring, samt våga prova nytt. På lång sikt behöver man skapa it-system för att dela information på ett bra sätt. Det är också viktigt att lösa samfinansieringen och ta fram ekonomiska ersättningsmodeller som fungerar. För att få verksamheten att fungera ännu bättre föreslår rapportförfattarna målgruppsidentifiering, att använda sig av verktyget samordnad individuell plan (SIP), utveckla samverkan med olika aktörer och göra en strukturerad plan för hur verksamheten skulle kunna permanentas.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.