Särskilda boenden får fortsatt kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg utförde under 2023 en omfattande granskning av landets kommunala särskilda boenden och samtliga fick då kritik för sin medicinska vård. Vid en uppföljning bedömer IVO att hälften av de särskilda boendena har påvisat tillräckliga åtgärder, men den andra hälften fortfarande visar brister.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde en nationell tillsyn av vård och behandling vid särskilda boenden för äldre som de redovisade i maj 2023. Tillsynen visade på många allvarliga brister, bland annat gäller det dokumentation och vård- och omsorgspersonalens kompetens.

Nu har alla kommuner redovisat vilka åtgärder de vidtagit. IVO bedömer att nästan varannan kommun ännu inte kan garantera att hälso- och sjukvårdsverksamheten är god och säker. IVO kommer därför fortsätta sin tillsyn av de 141 kommuner som inte blivit godkända.

Många kommuner har inte redovisat tillräckliga åtgärder och saknar tydliga handlingsplaner. IVO har också kritiserat brister inom dokumentation och journalföring, att de inte dokumenterar hanteringen av läkemedel samt att hur de hanterar vård i livets slutskede.

En genomgående brist handlar om otillräcklig kompetens hos personalen, det är den största orsaken till att många äldre inte garanteras vård av god kvalitet enligt IVO. I nästan alla kommuner har personalen bristande kunskap i svenska språket, som gör det svårare för dem att kommunicera med patienten, och föra vidare information om hälsotillstånd till ansvarig sjuksköterska.

IVO:s bedömning av kommunernas återredovisningar visar att ett omfattande arbete pågår för förbättrade rutiner. De vanligaste åtgärderna är utbildningsinsatser för att stärka personalens vård- och omsorgskunskap och språkkunskap. Det ska bland annat leda till att de blir bättre på att observera, tolka och observera när en patients tillstånd förändras.

Andra åtgärder handlar om förändringar i arbetsvillkor, rutiner och samverkansavtal med regionen för att råda bot på att det saknas sjuksköterskor och läkare som på plats kan göra bedömningar.

Läs rapporten

Relaterat

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…