Särskilda boenden får fortsatt kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg utförde under 2023 en omfattande granskning av landets kommunala särskilda boenden och samtliga fick då kritik för sin medicinska vård. Vid en uppföljning bedömer IVO att hälften av de särskilda boendena har påvisat tillräckliga åtgärder, men den andra hälften fortfarande visar brister.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde en nationell tillsyn av vård och behandling vid särskilda boenden för äldre som de redovisade i maj 2023. Tillsynen visade på många allvarliga brister, bland annat gäller det dokumentation och vård- och omsorgspersonalens kompetens.

Nu har alla kommuner redovisat vilka åtgärder de vidtagit. IVO bedömer att nästan varannan kommun ännu inte kan garantera att hälso- och sjukvårdsverksamheten är god och säker. IVO kommer därför fortsätta sin tillsyn av de 141 kommuner som inte blivit godkända.

Många kommuner har inte redovisat tillräckliga åtgärder och saknar tydliga handlingsplaner. IVO har också kritiserat brister inom dokumentation och journalföring, att de inte dokumenterar hanteringen av läkemedel samt att hur de hanterar vård i livets slutskede.

En genomgående brist handlar om otillräcklig kompetens hos personalen, det är den största orsaken till att många äldre inte garanteras vård av god kvalitet enligt IVO. I nästan alla kommuner har personalen bristande kunskap i svenska språket, som gör det svårare för dem att kommunicera med patienten, och föra vidare information om hälsotillstånd till ansvarig sjuksköterska.

IVO:s bedömning av kommunernas återredovisningar visar att ett omfattande arbete pågår för förbättrade rutiner. De vanligaste åtgärderna är utbildningsinsatser för att stärka personalens vård- och omsorgskunskap och språkkunskap. Det ska bland annat leda till att de blir bättre på att observera, tolka och observera när en patients tillstånd förändras.

Andra åtgärder handlar om förändringar i arbetsvillkor, rutiner och samverkansavtal med regionen för att råda bot på att det saknas sjuksköterskor och läkare som på plats kan göra bedömningar.

Läs rapporten

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…