Särskilda boenden får fortsatt kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg utförde under 2023 en omfattande granskning av landets kommunala särskilda boenden och samtliga fick då kritik för sin medicinska vård. Vid en uppföljning bedömer IVO att hälften av de särskilda boendena har påvisat tillräckliga åtgärder, men den andra hälften fortfarande visar brister.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde en nationell tillsyn av vård och behandling vid särskilda boenden för äldre som de redovisade i maj 2023. Tillsynen visade på många allvarliga brister, bland annat gäller det dokumentation och vård- och omsorgspersonalens kompetens.

Nu har alla kommuner redovisat vilka åtgärder de vidtagit. IVO bedömer att nästan varannan kommun ännu inte kan garantera att hälso- och sjukvårdsverksamheten är god och säker. IVO kommer därför fortsätta sin tillsyn av de 141 kommuner som inte blivit godkända.

Många kommuner har inte redovisat tillräckliga åtgärder och saknar tydliga handlingsplaner. IVO har också kritiserat brister inom dokumentation och journalföring, att de inte dokumenterar hanteringen av läkemedel samt att hur de hanterar vård i livets slutskede.

En genomgående brist handlar om otillräcklig kompetens hos personalen, det är den största orsaken till att många äldre inte garanteras vård av god kvalitet enligt IVO. I nästan alla kommuner har personalen bristande kunskap i svenska språket, som gör det svårare för dem att kommunicera med patienten, och föra vidare information om hälsotillstånd till ansvarig sjuksköterska.

IVO:s bedömning av kommunernas återredovisningar visar att ett omfattande arbete pågår för förbättrade rutiner. De vanligaste åtgärderna är utbildningsinsatser för att stärka personalens vård- och omsorgskunskap och språkkunskap. Det ska bland annat leda till att de blir bättre på att observera, tolka och observera när en patients tillstånd förändras.

Andra åtgärder handlar om förändringar i arbetsvillkor, rutiner och samverkansavtal med regionen för att råda bot på att det saknas sjuksköterskor och läkare som på plats kan göra bedömningar.

Läs rapporten

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…