Foto: Unsplash

Satsning på skånsk alzheimerplattform

En ny plattform för alzheimerforskning ska erbjuda individer med ökad risk för demenssjukdom att delta i kliniska studier för nya läkemedel. Förhoppningen är att vården förbättras samtidigt som demensforskningen stärks.

Regionstyrelsen i Skåne har nyligen beslutat att tre miljoner kronor årligen ska gå till en ny plattform för läkemedelsprövningar mot tidig alzheimer. Målet är att regionen ska bli världsledande inom området och erbjuda patienter en bättre vård och snabbare tillgång till nya läkemedel, något som Neurologi i Sverige var först att rapportera om. 

Det skulle innebära en möjlighet att redan i forskningsstadiet skapa en metod för tidig upptäckt inom primärvården och sedan snabb remittering till specialistvården. 

Ytterligare en fördel kommer vara att skåningar kommer få ta del av läkemedel mot tidig alzheimer nästan först av alla när en sådan medicin har godkänts. 

Regionsanslaget till plattformen kommer att ges årligen i tre år fram till augusti 2024. Ett externt anslag från Bill Gates ventures på två miljoner per år under samma period.

Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”

Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…

Fler nyheter

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…