SBU:s upplysningstjänst (2021). Trygg hemgång – intensiva hemtjänstinsatser vid utskrivning från slutenvård. SBU.
SBU ger svar om trygg hemgång
Återigen har SBU:s upplysningstjänst, dit vem som helst kan vända sig och fråga om det vetenskapliga stödet i ett ämne, gjort en litteratursökning med äldrefokus. Denna gång är det en utredare på Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum som ställt frågan Vilken sammanställd forskning finns om effekter av en intensiv hemtjänstinsats (Trygg hemgång) vid utskrivning från slutenvård?
I sitt svar konstaterar SBU att trygg hemgång är en svensk företeelse där personer som skrivits ut från slutenvård får extra omsorgstid i hemmet under en begränsad period och som finns i ungefär hälften av landets kommuner. I sin sökning hittade SBU två systematiska forskningsöversikter som var relevanta för ämnet och av tillräckligt hög kvalitet. Dessa två beskrev insatser som åtminstone skulle kunna liknas vid trygg hemgång. På grund av det knappa underlaget listar de också åtta primärstudier i ämnet.
Slutsatsen från forskningsöversikterna blir att det finns ett svagt vetenskapligt underlag kring Tryggt mottagande. Studierna mäter också främst mått kring återinläggning och funktion, men inte brukarnas upplevelse av trygghet.
I sin rapport ger SBU också några lästips, bland annat i form av tre rapporter om trygg hemgång i Ronneby, mottagningsteamet i Landskrona, och utredning i hemmet i Örebro. De har också hittat två vetenskapliga artiklar om svenska förhållanden, om de äldres och vårdpersonalens upplevelser och erfarenheter av den här typen av insatser.
Relaterat

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid Högskolan i Halmstad.
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.