SBU ger svar om trygg hemgång

SBU har fått frågan om det vetenskapliga underlaget kring trygg hemgång. I en rapport svarar man att stödet är svagt.

Återigen har SBU:s upplysningstjänst, dit vem som helst kan vända sig och fråga om det vetenskapliga stödet i ett ämne, gjort en litteratursökning med äldrefokus. Denna gång är det en utredare på Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum som ställt frågan Vilken sammanställd forskning finns om effekter av en intensiv hemtjänstinsats (Trygg hemgång) vid utskrivning från slutenvård?

I sitt svar konstaterar SBU att trygg hemgång är en svensk företeelse där personer som skrivits ut från slutenvård får extra omsorgstid i hemmet under en begränsad period och som finns i ungefär hälften av landets kommuner. I sin sökning hittade SBU två systematiska forskningsöversikter som var relevanta för ämnet och av tillräckligt hög kvalitet. Dessa två beskrev insatser som åtminstone skulle kunna liknas vid trygg hemgång. På grund av det knappa underlaget listar de också åtta primärstudier i ämnet.

Slutsatsen från forskningsöversikterna blir att det finns ett svagt vetenskapligt underlag kring Tryggt mottagande. Studierna mäter också främst mått kring återinläggning och funktion, men inte brukarnas upplevelse av trygghet.

I sin rapport ger SBU också några lästips, bland annat i form av tre rapporter om trygg hemgång i Ronneby, mottagningsteamet i Landskrona, och utredning i hemmet i Örebro. De har också hittat två vetenskapliga artiklar om svenska förhållanden, om de äldres och vårdpersonalens upplevelser och erfarenheter av den här typen av insatser.

Läs rapporten

Relaterat

En kultur för lärande i äldreomsorgen

Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom ­äldreomsorg vill ge ledare stöd i att utveckla möten ”där magi kan skapas”.

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Fler nyheter

Protein och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.