SBU:s upplysningstjänst (2021). Trygg hemgång – intensiva hemtjänstinsatser vid utskrivning från slutenvård. SBU.
SBU ger svar om trygg hemgång
Återigen har SBU:s upplysningstjänst, dit vem som helst kan vända sig och fråga om det vetenskapliga stödet i ett ämne, gjort en litteratursökning med äldrefokus. Denna gång är det en utredare på Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum som ställt frågan Vilken sammanställd forskning finns om effekter av en intensiv hemtjänstinsats (Trygg hemgång) vid utskrivning från slutenvård?
I sitt svar konstaterar SBU att trygg hemgång är en svensk företeelse där personer som skrivits ut från slutenvård får extra omsorgstid i hemmet under en begränsad period och som finns i ungefär hälften av landets kommuner. I sin sökning hittade SBU två systematiska forskningsöversikter som var relevanta för ämnet och av tillräckligt hög kvalitet. Dessa två beskrev insatser som åtminstone skulle kunna liknas vid trygg hemgång. På grund av det knappa underlaget listar de också åtta primärstudier i ämnet.
Slutsatsen från forskningsöversikterna blir att det finns ett svagt vetenskapligt underlag kring Tryggt mottagande. Studierna mäter också främst mått kring återinläggning och funktion, men inte brukarnas upplevelse av trygghet.
I sin rapport ger SBU också några lästips, bland annat i form av tre rapporter om trygg hemgång i Ronneby, mottagningsteamet i Landskrona, och utredning i hemmet i Örebro. De har också hittat två vetenskapliga artiklar om svenska förhållanden, om de äldres och vårdpersonalens upplevelser och erfarenheter av den här typen av insatser.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.