Nyheter

Diagram som visar medelpensioneringsålder för de vanligaste yrkena bland kvinnor.

Här är yrkena som går först i pension

Pensionsmyndighetens nya rapport följer utvecklingen kring utträdet från arbetsmarknaden. Årets sammanställning visar att vårdbiträden och snickare går först i pension.

Reflekterande samtal främjar välbefinnandet hos äldre

Många äldre personer känner sig ensamma och får ofta lite stöd för att förhindra detta. Nu visar en avhandling från Jönköping university att regelbundna samtal med speciellt utbildad vårdpersonal kanske kan bryta en del av ensamheten.

Äldre kvinna med en kopp i handen

Så upplever patienter mat och måltider vid livets slut

Mat och hunger får en annan innebörd för personer som befinner sig i livets slutskede. Maten blir en källa av oro och stress…

Endast tre av tio vårdbiträden har utbildning

Sveriges kommuner och regioner har sammanställt statistik över utbildningsnivåerna i omsorgen. 90 procent av undersköterskorna och 30 procent av vårdbiträdena har vård- och omsorgsutbildning.

Vänner och bekanta som omsorgsgivare

I sin avhandling har Elin Siira vid Göteborgs universitet undersökt vardaglig omsorg mellan äldre vänner och bekanta. Där finns mycket att lära, exempelvis…

Personalens stöd viktigt för välbefinnande på äldreboenden

Känsla av självständighet och inflytande är två saker som är viktiga för att äldre på boenden ska känna att de har betydelse. Det…

Äldre fotgängare överrepresenterade i fallolyckor

Äldre personer är överrepresenterade bland personer som råkar ut för en fallolycka och får allvarliga skador. Det visar en studie från Karlstads universitet.

Psykiska besvär kan vara tidiga tecken på försämrad kognition

De allra flesta som lider av Alzheimers sjukdom har inte enbart minnessvårigheter, utan också psykiska besvär. Nu har forskare vid Lunds universitet fått…

Fördjupad kunskap om livet under pandemin

I en nypublicerad studie från Lunds universitet fick 17 äldre personer berätta om sina första 100 dagar under coronapandemin. De vittnar om hur de anpassat sin vardag och hur känslan av samhörighet blev lidande.

Bild på kvinna som håller om en hund

Lika bra utan läkemedel mot depression vid demens

SBU har granskat en översiktsstudie över om läkemedelsbehandling och icke-farmakologisk behandling kan minska symptom vid depression hos personer med demens.