En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.
Foto: Mostphotos

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Det är känt att deltagarna i projekt om digital hälsa är ojämnt fördelade när det gäller ålder, kön, socioekonomi, hälsostatus och digital kunskap. Orsaken är att det genom hela rekryteringen av deltagare ofta sker ett urval, inte sällan omedvetet från forskarnas sida. Man kan anta att det här påverkar resultatet när de sedan ska utvärdera olika digitala tjänster. I en studie som nyligen publicerades i The Journals of gerontology: Series A har svenska forskare undersökt hur stor effekten av ett skevt urval kan vara.

Grunden för analysen var en studie som utvärderade MIRAS (Mobile phone in recovery after ambulatory surgery), ett smartphonebaserat digitalt system för att följa upp patienter efter kirurgi. En grupp deltagare fick den vanliga uppföljningen på operationsavdelningen, medan den andra gruppen använde MIRAS. Alla besvarade frågor om sin återhämtning under fyra veckor efter sin operation. Studien visade på positiva effekter av MIRAS.

I sin nya studie analyserade forskarna studiedeltagarna mer noggrant, och speciellt dem som inte blev utvalda att vara med. 717 personer var inskrivna för att genomgå kirurgi under testperioden. Bara 39 procent av dem kom med som deltagare i studien till slut. 13 procent kom av slumpvisa orsaker inte ens med i screeningprocessen, tio procent uppfyllde inte kriterierna för att vara med som deltagare (de flesta hade ingen, eller för gammal mobiltelefon, alternativt inget internet), och 38 procent avböjde medverkan på eget initiativ.

Resultatet visade att effekterna av det digitala verktyget överskattades när forskarna inte vägde in att urvalet kunde vara skevt. Bland deltagarna var helt enkelt personer som påverkades positivt av interventionen överrepresenterade. När forskarna kompenserade för den här överrepresentationen visade studien ingen effekt av det digitala verktyget i gruppen som helhet. Orsaken till det skeva urvalet var framför allt att många av de inbjudna deltagarna, som inte skulle ha nytta av verktyget heller inte ville vara med. Det skedde alltså en slags självselektion i gruppen.

Forskarna bakom studien skriver att de underrepresenterade grupperna ofta består av personer som är äldre, män, sämre hälsa, sämre digital kunskap och lägre socioekonomisk status. Det är också dessa grupper som sedan riskerar att exponeras för digital teknik som inte kommer att hjälpa dem när den införs baserat på studier med ett skevt urval.

Läs den vetenskapliga artikeln

Poli A, Kåreholt I, Kelfve S, Berg K och Motel-Klingebiel A (2024). Non-participation in a digital health intervention study among older adults: Uneven involvement, biased outcomes and the effect of weighting. The Journals of gerontology: Series A.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…