Poli A, Kåreholt I, Kelfve S, Berg K och Motel-Klingebiel A (2024). Non-participation in a digital health intervention study among older adults: Uneven involvement, biased outcomes and the effect of weighting. The Journals of gerontology: Series A.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Det är känt att deltagarna i projekt om digital hälsa är ojämnt fördelade när det gäller ålder, kön, socioekonomi, hälsostatus och digital kunskap. Orsaken är att det genom hela rekryteringen av deltagare ofta sker ett urval, inte sällan omedvetet från forskarnas sida. Man kan anta att det här påverkar resultatet när de sedan ska utvärdera olika digitala tjänster. I en studie som nyligen publicerades i The Journals of gerontology: Series A har svenska forskare undersökt hur stor effekten av ett skevt urval kan vara.
Grunden för analysen var en studie som utvärderade MIRAS (Mobile phone in recovery after ambulatory surgery), ett smartphonebaserat digitalt system för att följa upp patienter efter kirurgi. En grupp deltagare fick den vanliga uppföljningen på operationsavdelningen, medan den andra gruppen använde MIRAS. Alla besvarade frågor om sin återhämtning under fyra veckor efter sin operation. Studien visade på positiva effekter av MIRAS.
I sin nya studie analyserade forskarna studiedeltagarna mer noggrant, och speciellt dem som inte blev utvalda att vara med. 717 personer var inskrivna för att genomgå kirurgi under testperioden. Bara 39 procent av dem kom med som deltagare i studien till slut. 13 procent kom av slumpvisa orsaker inte ens med i screeningprocessen, tio procent uppfyllde inte kriterierna för att vara med som deltagare (de flesta hade ingen, eller för gammal mobiltelefon, alternativt inget internet), och 38 procent avböjde medverkan på eget initiativ.
Resultatet visade att effekterna av det digitala verktyget överskattades när forskarna inte vägde in att urvalet kunde vara skevt. Bland deltagarna var helt enkelt personer som påverkades positivt av interventionen överrepresenterade. När forskarna kompenserade för den här överrepresentationen visade studien ingen effekt av det digitala verktyget i gruppen som helhet. Orsaken till det skeva urvalet var framför allt att många av de inbjudna deltagarna, som inte skulle ha nytta av verktyget heller inte ville vara med. Det skedde alltså en slags självselektion i gruppen.
Forskarna bakom studien skriver att de underrepresenterade grupperna ofta består av personer som är äldre, män, sämre hälsa, sämre digital kunskap och lägre socioekonomisk status. Det är också dessa grupper som sedan riskerar att exponeras för digital teknik som inte kommer att hjälpa dem när den införs baserat på studier med ett skevt urval.
Relaterat

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer
Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…