Enligt de nyligen publicerade tandvårdsriktlinjerna behöver mer fokus riktas mot hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder. För att nå fram i det förebyggande arbetet bör patienter med hög risk för dålig munhälsa kallas oftare till undersökning än de som har låg risk, skriver Socialstyrelsen. Tandvården behöver också samverka mer med bland annat övrig hälso- och sjukvård, liksom med socialtjänsten.
– Med riktlinjerna vill Socialstyrelsen bidra till att tandvården och munhälsan blir mer jämlik. Förutom rekommendationer har vi tagit fram indikatorer för att kunna se hur riktlinjerna efterlevs, säger Sofia Orrskog, som varit projektledare för riktlinjearbetet.
Skillnaderna i Sverige både när det gäller munhälsa och tandvård beror bland annat på funktionsnedsättningar hos vissa patienter. Tandvården måste enligt de nya riktlinjerna arbeta systematiskt för att upprätthålla tandvårdskontakten med de som behöver särskilt stöd, till exempel på grund av skörhet. Det gäller exempelvis vid återbud eller uteblivna besök.
Både tandvårdsbehovet och den dagliga munvården behöver också uppmärksammas när en patient ska flytta över från sjukhusvård till kommunal omsorg.