Skörhet graderas efter en niogradig skala som kallas för Clinical frailty scale. I studien visade det sig att en skörhetsgrad på högre än fem var mer kopplat till dödlighet än patientens ålder. Skörhetsgrad sex innebär bland annat behov av andras hjälp för att klara hushållsarbete, utomhusaktiviteter och att tvätta sig.
Skörhet bättre mått än ålder för överlevnad vid covid-19
De allmänna rekommendationerna för att minska covid-19-spridningen i Sverige säger främst att social distansering gäller för alla, men framför allt för de som är över 70 år. Äldre personer har pekats ut som en riskgrupp enbart på grund av åldern.
Forskare har nu kunnat visa att skörhet snarare än ålder är kopplat till en ökad risk att dö. Skörhet är ett begrepp som används för att beskriva en persons funktionsnivå innan sjukdom inträffat.
– Det är intressant att skörhet verkar vara ett bättre mått än ålder för att förutsäga överlevnad i covid-19. Men det finns förstås en mängd andra faktorer som påverkar, såsom andra underliggande sjukdomar och biomarkörer, säger skörhetsforskaren och en av författarna till studien Juulia Jylhävä.
Hon hoppas att resultaten kan leda till förbättrade vårdrekommendationer för äldre patienter. Med rätt behandling överlever många äldre och svårt drabbade patienter.
– Det behövs evidensbaserad kunskap som kan ge oss i sjukvården bättre förutsättningar att hantera pandemin och erbjuda bästa tänkbara vård, säger Dorota Religa, medförfattare och docent i geriatrik.
I studien gick forskarna igenom information om 250 äldre patienter som vårdats för covid-19 på en geriatrisk avdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 76 procent av patienterna överlevde sjukhusvistelsen.
Age, frailty and comorbidity as prognostic factors for short-term outcomes in patients with COVID-19 in geriatric care. Publicerad i Journal of the American medical directors association, JAMDA.
Relaterat
Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…
Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…