Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
SNAC-K, Swedish National study on Aging and Care, Kungsholmen, är en longitudinell studie om åldrande och vård som bedrivs sedan 2001 på Kungsholmen i Stockholm. SNAC Kungsholmen är en del av en nationell studie som initierades av Socialdepartementet 1999 i syfte att ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. Utöver Kungsholmen bedrivs studien i Nordanstig, Blekinge och Skåne.
SNAC-K består dels av en befolkningsstudie där äldres hälsoutveckling följs och dels av en vårdsystemdel som följer upp insatser från äldreomsorgen och primärvården.
SNAC-K forskardag är ett återkommande evenemang. Det är ett tillfälle för kommunikation mellan forskare, datainsamlingspersonal och övriga intresserade. Under dagen presenterade tre forskare från ARC sina studier som grundar sig i data baserat på befolkningsstudien.
Ying Shang, doktorand, presenterade sitt projekt om övergången från pre-diabetes till diabetes och dess betydelse för stroke och demens. Nicola Payton, doktorand, delade med sig sina resultat om skillnader i försämring av kognitiva funktioner över 12 år bland personer som senare utvecklar demens och dem som inte utvecklar demens. Debora Rizzuto, forskarassistent, presenterade en studie om långvarig exponering för luftföroreningar och risken för demens.
Dessutom presenterades SNAC-K vårdsystemdel av Bettina Meinow, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ansvarig för vårdsystemdelen av SNAC-K. Avslutningsvis gav Laura Fratiglioni, professor vid ARC och ansvarig för befolkningsstudien, en presentation om den övergripande riktningen i forskningen inom SNAC-K.
Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.
Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.
Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av antikropp och risken att drabbas av hjärtinfarkt samt kranskärlsjukdom.
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…