Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.
SNAC-K, Swedish National study on Aging and Care, Kungsholmen, är en longitudinell studie om åldrande och vård som bedrivs sedan 2001 på Kungsholmen i Stockholm. SNAC Kungsholmen är en del av en nationell studie som initierades av Socialdepartementet 1999 i syfte att ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. Utöver Kungsholmen bedrivs studien i Nordanstig, Blekinge och Skåne.
SNAC-K består dels av en befolkningsstudie där äldres hälsoutveckling följs och dels av en vårdsystemdel som följer upp insatser från äldreomsorgen och primärvården.
SNAC-K forskardag är ett återkommande evenemang. Det är ett tillfälle för kommunikation mellan forskare, datainsamlingspersonal och övriga intresserade. Under dagen presenterade tre forskare från ARC sina studier som grundar sig i data baserat på befolkningsstudien.
Ying Shang, doktorand, presenterade sitt projekt om övergången från pre-diabetes till diabetes och dess betydelse för stroke och demens. Nicola Payton, doktorand, delade med sig sina resultat om skillnader i försämring av kognitiva funktioner över 12 år bland personer som senare utvecklar demens och dem som inte utvecklar demens. Debora Rizzuto, forskarassistent, presenterade en studie om långvarig exponering för luftföroreningar och risken för demens.
Dessutom presenterades SNAC-K vårdsystemdel av Bettina Meinow, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ansvarig för vårdsystemdelen av SNAC-K. Avslutningsvis gav Laura Fratiglioni, professor vid ARC och ansvarig för befolkningsstudien, en presentation om den övergripande riktningen i forskningen inom SNAC-K.
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.