INFORMATION FRÅN AGING RESEARCH CENTER, ARC

SNAC-K forskardag 2019

Den 16 oktober hölls SNAC-K forskardag på Aging Research Center, ARC.

SNAC-K, Swedish National study on Aging and Care, Kungsholmen, är en longitudinell studie om åldrande och vård som bedrivs sedan 2001 på Kungsholmen i Stockholm. SNAC Kungsholmen är en del av en nationell studie som initierades av Socialdepartementet 1999 i syfte att ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. Utöver Kungsholmen bedrivs studien i Nordanstig, Blekinge och Skåne.

SNAC-K består dels av en befolkningsstudie där äldres hälsoutveckling följs och dels av en vårdsystemdel som följer upp insatser från äldreomsorgen och primärvården.

SNAC-K forskardag är ett återkommande evenemang. Det är ett tillfälle för kommunikation mellan forskare, datainsamlingspersonal och övriga intresserade. Under dagen presenterade tre forskare från ARC sina studier som grundar sig i data baserat på befolkningsstudien.

Ying Shang, doktorand, presenterade sitt projekt om övergången från pre-diabetes till diabetes och dess betydelse för stroke och demens. Nicola Payton, doktorand, delade med sig sina resultat om skillnader i försämring av kognitiva funktioner över 12 år bland personer som senare utvecklar demens och dem som inte utvecklar demens. Debora Rizzuto, forskarassistent, presenterade en studie om långvarig exponering för luftföroreningar och risken för demens.

Dessutom presenterades SNAC-K vårdsystemdel av Bettina Meinow, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ansvarig för vårdsystemdelen av SNAC-K. Avslutningsvis gav Laura Fratiglioni, professor vid ARC och ansvarig för befolkningsstudien, en presentation om den övergripande riktningen i forskningen inom SNAC-K.

Relaterat

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.