Katharina Stibrant Sunnerhagen. Foto: Josefin Bergenholtz.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område och tjänar bra. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som presenteras vid den europeiska strokekonferensen ESOC 2024 i Basel, Schweiz den 15 maj.

Personer som har en inkomst över genomsnittet 32 procents lägre risk att dö efter en stroke jämfört med de med låg inkomst. Även hög utbildning har stor betydelse för att överleva en stroke, risken är 26 procents lägre. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som också ger en bild av stora skillnader i strokeöverlevnad kopplat till socioekonomi.

– Antalet personer som drabbas av stroke i Europa beräknas öka och behovet av effektiva insatser är därför viktigare än någonsin. Riktade strategier är avgörande, politiker måste skräddarsy lagstiftning och ta hänsyn till specifika omständigheter och behov i olika delar av samhället, medan vården bör överväga att identifiera patienter med högre risk för dödlig utgång vid stroke, säger professor Katharina Stibrant Sunnerhagen i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Studien bygger på registerdata om 6 901 strokepatienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som forskarna analyserat. Syftet med studien är att undersöka påverkan på strokeöverlevnad av det som kallas sociala bestämningsfaktorer för hälsa. Dessa faktorer tittade forskarna särskilt på: bostadsområde, födelseland, utbildning och inkomst. Som ogynnsam faktor räknades att bo i ett område som polisen klassat som utsatt område, riskområde eller särskilt utsatt område, att vara född utanför Sverige, eller Europa, ha kort utbildning och låg inkomst.

Den genomsnittliga åldern för patienterna var 72.6 år som kom från särskilt utsatt områden och utgjordes av 698 personer, för övriga  6 203 patienter var medelåldern 74,2 år.  Om patienten hade en ogynnsam faktor var risken för dödlig utgång efter stroke 18 procent högre, och vid sammanlagt två till fyra ogynsamma faktorer 24 procent högre, jämfört med vid inga ogynsamma faktorer.

– Det här visar på en verklighet där en individs socioekonomiska situation kan vara en fråga om liv eller död i samband med stroke, särskilt när flera ogynnsamma faktorer spelar in, konstaterar Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Forskarna kunde även påvisa ett samband mellan ökad risk för död efter stroke och ytterligare riskfaktorer som fysisk inaktivitet, diabetes, alkoholmissbruk och förmaksflimmer. Det framkom också tydliga könsskillnader när patienternas egenskaper studerades.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…