Katharina Stibrant Sunnerhagen. Foto: Josefin Bergenholtz.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område och tjänar bra. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som presenteras vid den europeiska strokekonferensen ESOC 2024 i Basel, Schweiz den 15 maj.

Personer som har en inkomst över genomsnittet 32 procents lägre risk att dö efter en stroke jämfört med de med låg inkomst. Även hög utbildning har stor betydelse för att överleva en stroke, risken är 26 procents lägre. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som också ger en bild av stora skillnader i strokeöverlevnad kopplat till socioekonomi.

– Antalet personer som drabbas av stroke i Europa beräknas öka och behovet av effektiva insatser är därför viktigare än någonsin. Riktade strategier är avgörande, politiker måste skräddarsy lagstiftning och ta hänsyn till specifika omständigheter och behov i olika delar av samhället, medan vården bör överväga att identifiera patienter med högre risk för dödlig utgång vid stroke, säger professor Katharina Stibrant Sunnerhagen i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Studien bygger på registerdata om 6 901 strokepatienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som forskarna analyserat. Syftet med studien är att undersöka påverkan på strokeöverlevnad av det som kallas sociala bestämningsfaktorer för hälsa. Dessa faktorer tittade forskarna särskilt på: bostadsområde, födelseland, utbildning och inkomst. Som ogynnsam faktor räknades att bo i ett område som polisen klassat som utsatt område, riskområde eller särskilt utsatt område, att vara född utanför Sverige, eller Europa, ha kort utbildning och låg inkomst.

Den genomsnittliga åldern för patienterna var 72.6 år som kom från särskilt utsatt områden och utgjordes av 698 personer, för övriga  6 203 patienter var medelåldern 74,2 år.  Om patienten hade en ogynnsam faktor var risken för dödlig utgång efter stroke 18 procent högre, och vid sammanlagt två till fyra ogynsamma faktorer 24 procent högre, jämfört med vid inga ogynsamma faktorer.

– Det här visar på en verklighet där en individs socioekonomiska situation kan vara en fråga om liv eller död i samband med stroke, särskilt när flera ogynnsamma faktorer spelar in, konstaterar Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Forskarna kunde även påvisa ett samband mellan ökad risk för död efter stroke och ytterligare riskfaktorer som fysisk inaktivitet, diabetes, alkoholmissbruk och förmaksflimmer. Det framkom också tydliga könsskillnader när patienternas egenskaper studerades.

Relaterat

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga…