Läs mer på Socialstyrelsens webbplats om hur ni ansöker om ersättning i Äldreomsorgslyftet.

Statliga pengar till fortbildning i äldreomsorgen
Med Äldreomsorgslyftet vill regeringen öka kompetensen i den kommunalt finansierade äldreomsorgen. Både ny och befintlig personal ska kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid, och Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut 462 miljoner kronor under 2020. Sammanlagt, under 2020 och 2021, beräknas satsningen att kosta 2,2 miljarder kronor.
Samtidigt har arbetsmarknadens parter, Sveriges kommuner och regioner och Kommunal, ingått en överenskommelse om att de som fortbildar sig inom Äldreomsorgslyftet ska erbjudas en fast heltidsanställning. Man bedömer att hela satsningen ska kunna ge 10 000 heltidstjänster.
Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde och undersköterska, samt motsvarande utbildningar på folkhögskola ska kunna ge stöd och nu har Socialstyrelsen öppnat den första ansökningsperioden, som pågår fram till den 31 oktober.
Relaterat

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…
Fler nyheter

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…