Läs mer på Socialstyrelsens webbplats om hur ni ansöker om ersättning i Äldreomsorgslyftet.
Statliga pengar till fortbildning i äldreomsorgen
Med Äldreomsorgslyftet vill regeringen öka kompetensen i den kommunalt finansierade äldreomsorgen. Både ny och befintlig personal ska kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid, och Socialstyrelsen får i uppdrag att betala ut 462 miljoner kronor under 2020. Sammanlagt, under 2020 och 2021, beräknas satsningen att kosta 2,2 miljarder kronor.
Samtidigt har arbetsmarknadens parter, Sveriges kommuner och regioner och Kommunal, ingått en överenskommelse om att de som fortbildar sig inom Äldreomsorgslyftet ska erbjudas en fast heltidsanställning. Man bedömer att hela satsningen ska kunna ge 10 000 heltidstjänster.
Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde och undersköterska, samt motsvarande utbildningar på folkhögskola ska kunna ge stöd och nu har Socialstyrelsen öppnat den första ansökningsperioden, som pågår fram till den 31 oktober.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…