Merita Neziraj, Peter Hellman, Christine Kumlien, Magdalena Andersson och Malin Axelsson (2021). Prevalence of risk for pressure ulcers,malnutrition, poor oral health and falls – a register study among older persons receiving municipal health care in southern Sweden. BMC Geriatrics.
Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård
Prosenior pågår sedan 2016 på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet. Ett övergripande mål med projektets forskning är att uppskatta risken för fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos personer över 65 år, och att dessutom hitta förebyggande åtgärder för dessa hälsorisker.
Nu publicerar forskarna bakom Prosenior en studie där de har kartlagt de fyra hälsoriskerna bland 12 000 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige. I sin metod har man använt kvalitetsregistret Senior alert.
– Närmare 90 procent av personerna i studien hade åtminstone en av de här hälsoriskerna, säger Merita Fetahu Neziraj, doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
En anledning att titta på undernäring, fall, trycksår och munhälsa tillsammans, är att de ofta hänger ihop, så att det ena påverkar det andra.
– Genom att titta på dessa hälsorisker tillsammans får vi en omfattande bild över förekomsten av hälsoriskerna bland äldre personer.
I den nya studien framgår det att risken att drabbas var högre på demensboenden, jämfört med andra boenden och hemsjukvården.
Prosenior pågår fram till 2024. Innan dess ska forskarna, i samarbete med Malmö kommun, utveckla, testa och utvärdera metoder för att minska hälsoriskerna för personer på särskilt boende.
– Det är otroligt viktigt att personalen får vara involverad i utvecklingsprocessen framöver. Att de känner att det vi jobbar fram kommer kunna hjälpa dem i deras dagliga arbete, säger Merita Fetahu Neziraj.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den tillsammans.
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.