Merita Neziraj, Peter Hellman, Christine Kumlien, Magdalena Andersson och Malin Axelsson (2021). Prevalence of risk for pressure ulcers,malnutrition, poor oral health and falls – a register study among older persons receiving municipal health care in southern Sweden. BMC Geriatrics.
Stor kartläggning av hälsorisker hos äldre med hemsjukvård
Prosenior pågår sedan 2016 på institutionen för vårdvetenskap vid Malmö universitet. Ett övergripande mål med projektets forskning är att uppskatta risken för fall, trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos personer över 65 år, och att dessutom hitta förebyggande åtgärder för dessa hälsorisker.
Nu publicerar forskarna bakom Prosenior en studie där de har kartlagt de fyra hälsoriskerna bland 12 000 äldre personer som fått kommunal vård i södra Sverige. I sin metod har man använt kvalitetsregistret Senior alert.
– Närmare 90 procent av personerna i studien hade åtminstone en av de här hälsoriskerna, säger Merita Fetahu Neziraj, doktorand och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
En anledning att titta på undernäring, fall, trycksår och munhälsa tillsammans, är att de ofta hänger ihop, så att det ena påverkar det andra.
– Genom att titta på dessa hälsorisker tillsammans får vi en omfattande bild över förekomsten av hälsoriskerna bland äldre personer.
I den nya studien framgår det att risken att drabbas var högre på demensboenden, jämfört med andra boenden och hemsjukvården.
Prosenior pågår fram till 2024. Innan dess ska forskarna, i samarbete med Malmö kommun, utveckla, testa och utvärdera metoder för att minska hälsoriskerna för personer på särskilt boende.
– Det är otroligt viktigt att personalen får vara involverad i utvecklingsprocessen framöver. Att de känner att det vi jobbar fram kommer kunna hjälpa dem i deras dagliga arbete, säger Merita Fetahu Neziraj.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den traditionella hälso- och sjukvården, enligt folkhälsoutvecklare i Jönköping, där den också har testats.

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt, visar en ny doktorsavhandling.

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i serien är Frida Nordeström, nydisputerad vid Lunds universitet, som har forskat om boendemiljöns betydelse för välmåendet.
Fler nyheter

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en avhandling från Örebro universitet som också undersöker äldres uppfattningar om vad ett framgångsrikt åldrande är.

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens innehåll nedan!

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar en studie från Göteborgs universitet att risken avtar med tiden.