Stor ökning av pensioneringsåldern

Den ålder då vi går i pension ökade med fem månader i medeltal mellan 2019 och 2020. Den stora förklaringen är förändringar i regelverket.
Diagram över medelepensioneringsåldern sedan 2004

Åldern då Sveriges invånare i medeltal tar ut sin pension har sjunkit sedan 2004, men gör nu ett jättehopp uppåt.

Medelpensioneringsåldern landade på 65 år för år 2020. Det är en nivå som Sverige inte sett sedan 2004. Sedan dess har åldern för uttag av den allmänna pensionen sjunkit successivt fram till 2016. Och ökningen jämfört med 2019 var stor, ungefär fem månader.

– Länge har 65 år setts som en normal ålder för pensionering och normen finns kvar men den håller på att lösas upp. Vår senaste rapport visar på en relativt stor ökning av medelpensioneringsålder vilket förklaras av höjda åldersgränser för pensionsuttag och anställningsskydd, säger Erik Granseth, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

2020 höjdes alltså den lägsta åldern för uttag av allmän inkomstgrundad pension från 61 år till 62 år. Samtidigt höjdes LAS-åldern i många kollektivavtal, vilket innebär den ålder en person har rätt att stanna på sin arbetsplats.

I de siffror som Pensionsmyndigheten har för första kvartalet 2021 kan man dessutom se att medelpensioneringsåldern tycks fortsätta stiga.

Relaterat

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och diskutera FoU-verksamhet inom äldreområdet.

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia med oavlönat arbete.

Äldres delaktighet saknas i dagens demokrati

Gerdt Sundström har läst två antologier om styrning och delaktighet i välfärdssamhället, som till viss del berör villkoren för den äldre befolkningen. De innehåller några guldkorn, men spretar en del och Gerdt Sundström finner föga stöd för att äldre personer…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar ny forskning från fem nordiska studier.

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.