Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Kompetensförsörjningen i äldreomsorgen är och kommer att fortsätta vara ett stort problem under överskådlig framtid. Nu har Socialstyrelsen sammanställt en rapport med en kartläggning av omsorgens personal och deras arbete.

Det visar sig att undersköterskor i äldreomsorgen har mycket höga sjukskrivningstal. De är borta dubbelt så ofta och dubbelt så länge som personal inom andra yrken, 21 i stället för 10 dagar om året. I ett räkneexempel skulle det innebära lika mycket som 6000 extra årsarbetare om äldreomsorgen kunde få ner sjukskrivningarna till rikssnittet. Anledningen till de höga sjuktalen är till stor del dålig arbetsmiljö.

49 procent av omsorgspersonalen är deltidsarbetare. Att erbjuda och få fler att arbeta mer har också en stor potential för kompetensförsörjningen. Om alla som arbetar deltid går upp med tre timmar i veckan innebär det ett tillskott på 8300 årsarbetare. I rapporten framhåller Socialstyrelsen att schemaläggningen till exempel skulle kunna ge bättre utrymme för återhämtning, och att fler skulle behöva få chansen att arbeta heltid.

− Arbetsmiljön behöver förbättras för att minska sjuktalen och göra arbetet mer attraktivt. Om vi ska ha en äldreomsorg med god kvalitet i framtiden kan vi inte låta dålig arbetsmiljö vara en orsak till att kompetenta medarbetare väljer att sluta, säger Sabina Orstam, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra personer som arbetar inom äldreomsorgen tycker att de har ett meningsfullt arbete, en siffra som är större än i de flesta andra yrken. Detta är något som arbetsgivarna behöver värna om för att locka ny personal till yrket, enligt Socialstyrelsen.

Läs rapporten

Socialstyrelsen (2025). Personalen i äldreomsorgen. Statistik och resultat från forskning och tillsyn.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…