Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Kompetensförsörjningen i äldreomsorgen är och kommer att fortsätta vara ett stort problem under överskådlig framtid. Nu har Socialstyrelsen sammanställt en rapport med en kartläggning av omsorgens personal och deras arbete.

Det visar sig att undersköterskor i äldreomsorgen har mycket höga sjukskrivningstal. De är borta dubbelt så ofta och dubbelt så länge som personal inom andra yrken, 21 i stället för 10 dagar om året. I ett räkneexempel skulle det innebära lika mycket som 6000 extra årsarbetare om äldreomsorgen kunde få ner sjukskrivningarna till rikssnittet. Anledningen till de höga sjuktalen är till stor del dålig arbetsmiljö.

49 procent av omsorgspersonalen är deltidsarbetare. Att erbjuda och få fler att arbeta mer har också en stor potential för kompetensförsörjningen. Om alla som arbetar deltid går upp med tre timmar i veckan innebär det ett tillskott på 8300 årsarbetare. I rapporten framhåller Socialstyrelsen att schemaläggningen till exempel skulle kunna ge bättre utrymme för återhämtning, och att fler skulle behöva få chansen att arbeta heltid.

− Arbetsmiljön behöver förbättras för att minska sjuktalen och göra arbetet mer attraktivt. Om vi ska ha en äldreomsorg med god kvalitet i framtiden kan vi inte låta dålig arbetsmiljö vara en orsak till att kompetenta medarbetare väljer att sluta, säger Sabina Orstam, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra personer som arbetar inom äldreomsorgen tycker att de har ett meningsfullt arbete, en siffra som är större än i de flesta andra yrken. Detta är något som arbetsgivarna behöver värna om för att locka ny personal till yrket, enligt Socialstyrelsen.

Läs rapporten

Socialstyrelsen (2025). Personalen i äldreomsorgen. Statistik och resultat från forskning och tillsyn.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…