Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Kompetensförsörjningen i äldreomsorgen är och kommer att fortsätta vara ett stort problem under överskådlig framtid. Nu har Socialstyrelsen sammanställt en rapport med en kartläggning av omsorgens personal och deras arbete.

Det visar sig att undersköterskor i äldreomsorgen har mycket höga sjukskrivningstal. De är borta dubbelt så ofta och dubbelt så länge som personal inom andra yrken, 21 i stället för 10 dagar om året. I ett räkneexempel skulle det innebära lika mycket som 6000 extra årsarbetare om äldreomsorgen kunde få ner sjukskrivningarna till rikssnittet. Anledningen till de höga sjuktalen är till stor del dålig arbetsmiljö.

49 procent av omsorgspersonalen är deltidsarbetare. Att erbjuda och få fler att arbeta mer har också en stor potential för kompetensförsörjningen. Om alla som arbetar deltid går upp med tre timmar i veckan innebär det ett tillskott på 8300 årsarbetare. I rapporten framhåller Socialstyrelsen att schemaläggningen till exempel skulle kunna ge bättre utrymme för återhämtning, och att fler skulle behöva få chansen att arbeta heltid.

− Arbetsmiljön behöver förbättras för att minska sjuktalen och göra arbetet mer attraktivt. Om vi ska ha en äldreomsorg med god kvalitet i framtiden kan vi inte låta dålig arbetsmiljö vara en orsak till att kompetenta medarbetare väljer att sluta, säger Sabina Orstam, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tre av fyra personer som arbetar inom äldreomsorgen tycker att de har ett meningsfullt arbete, en siffra som är större än i de flesta andra yrken. Detta är något som arbetsgivarna behöver värna om för att locka ny personal till yrket, enligt Socialstyrelsen.

Läs rapporten

Socialstyrelsen (2025). Personalen i äldreomsorgen. Statistik och resultat från forskning och tillsyn.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…