Foto: Linn Fryk

Stor undersökning om anhörigvård

Många äldre som är i behov av vård bor hemma och får en stor del av sin omsorg från familj, vänner eller grannar. Nu startar en nationell undersökning riktad till närstående 55+ som ger omsorg till en anhörig. Enkäten ska ge en bild av deras situation som forskningen ska utforma stödprogram utifrån. Är du en av dem som får enkäten är det värdefullt om du tar dig tid att svara.

Uppdaterad 2023-09-20

Under maj 2023 fick 31 000 slumpvis utvalda invånare över 55 år en enkät i sin fysiska eller digitala brevlåda från Statiska centralbyrån, en påminnelse skickades ut i början av september. Undersökningen vänder sig till närstående till äldre som har behov av vård och omsorg. Familjemedlemmar, vänner eller grannar, är ofta ett viktigt stöd till äldre vuxna som behöver hjälp med dagliga aktiviteter, sjukvård och socialt stöd. Syftet med undersökningen är att få en bättre förståelse för hur äldre vårdgivare hanterar sin situation och hur anhörigstödet påverkar deras vardag.

Bakom undersökningen står forskare från Aging Research Center (ARC) vid Karolinska Institutet, i samarbete med Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).  Resultatet av undersökningen ska hjälpa forskarna att utveckla effektivare stödprogram för personer som ger anhöriga stöd och omsorg.

– Vi är mycket tacksamma om många tar sig tid att besvara enkäten. Med tanke på att anhörigvårdare står för nästan två tredjedelar av den vård som ges till äldre personer som bor hemma, är det absolut nödvändigt att se till deras välbefinnande, säger Amaia Calderón-Larrañaga, som är huvudansvarig forskare i studien.

47 procent av de tillfrågade har hittills svarat på enkäten men fler uppmanas att svara. Resultaten av undersökningen kommer  hjälpa forskargruppen att utveckla mer effektiva stödprogram för informella vårdgivare.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Foto: Mostphotos

Anhöriga får stöd på ny webbsida

En ny webbsida hjälper närstående att förbereda sig för att vårda och ge stöd till en person med cancer. Det visar studier av…

Terese Anving, sociolog och lektor i genusvetenskap, letar nu efter fler äldre som kan delta i studien. Foto: Sarah Hirani

Rut-tjänster för äldre – en växande marknad under lupp

Äldre är en stor kundgrupp för rut-tjänster. Samtidigt finns det också äldre som extraknäcker i branschen, berättar forskaren Terese Anving vid Lunds universitet.…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…