Personal hjälper äldre kvinna ur sängen
Foto: Mostphotos

Svårt med arbetsmiljön för hemtjänstpersonal

Personer som arbetar inom hemtjänsten är utsatta för många situationer med svår arbetsmiljö. Det kan handla om allt från trånga badrum till trakasserier från brukare. Det visar studier från Umeå universitet.

Att ha personal som arbetar i hemmet hos olika brukare innebär stora utmaningar i arbetsmiljön för arbetsgivare inom hemtjänsten. Möjligheterna att förbättra arbetsmiljön för personalen begränsas av att man inte äger själva arbetsplatsen, och att förändringar måste ske med brukarens samtycke.

Redan före coronapandemin rapporterade hemtjänstpersonalen omfattande problem med arbetsmiljön hos brukarna, problem som har ökat ytterligare sedan dess. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

– Med den här forskningen kan vi identifiera områden där verksamheterna ska rikta in mer resurser så att personalen får en bättre arbetsmiljö, säger Fredrik Norström, försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Problemen handlade exempelvis om ergonomiska problem med dåliga sängar – något som 29 procent av hemtjänstpersonalen angav var problematiskt innan pandemin och 37 procent under pandemin. 40 procent före respektive 50 procent under pandemin uppgav svårigheter med små toaletter.

Vissa rapporterade att de också haft problem med trakasserier från brukare och besvär med anhöriga. Dessa var dock mindre vanliga än de fysiska arbetsmiljöproblemen.

Brister i tillgången till och användningen av skyddsutrustning kan vara en förklaring till att personalen upplevde att svårigheterna förvärrades under pandemin. Skyddsutrustningen och risken för smitta försvårade också kommunikationen med brukarna.

– En intressant skillnad mellan olika geografiska områden som vi studerat var att det i Västerbotten, där nivån av smitta var relativt låg bland befolkningen, fungerade det bättre med skyddsutrustning under pandemin, medan den sociala kontakten med brukarna var en större utmaning. I Västernorrland däremot, med större smittspridning, var förhållandet det motsatta och tillgången till skyddsutrustning problematiskt, säger Fredrik Norström.

Fakta
Om studien

Resultaten från studien bygger på tvärsnittsstudier där kommunal hemtjänst i regionerna Västernorrland, Västerbotten och Jämtland-Härjedalen ingick. Studierna genomfördes både före och under coronapandemin, år 2017 respektive 2021.

2 000 hemtjänstmedarbetare svarade på en enkät där de fick ange hur vanligt tio potentiella problem vid besök var. Under pandemin fick de även svara på frågor om skyddsutrustning.

Läs den vetenskapliga artikeln

Fredrik Norström, Karin Bölenius, Klas-Göran Sahlén, Magnus Zingmark och Anita Pettersson-Strömbäck (2025). In-home work environment for home care workers in northern Sweden before and during the covid-19 pandemic. Publicerad i BMC health services research.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…