Del av rapportens omslag

Sverige ligger efter i vården av äldre

När Vård- och omsorgsanalys presenterar en internationell jämförelse över vården av äldre, ligger Sverige efter. Men på flera områden kan man se stora förbättringar.

Omslaget till den kommande rapporten.Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har sammanställt de resultaten från den internationellt jämförande undersökningen The Commonwealth fund’s international health policy survey, som genomförs varje år och detta år satte fokus på personer över 65 år. Studien genomförs i Sverige, Australien, Frankrike, Kanada, Norge, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA och ställer frågor om hur befolkningen anser att hälso- och sjukvården fungerar.

En titt på statistiken visar att Sverige, i jämförelsen med undersökningens andra länder, i påfallande många mätpunkter ligger på nedre halvan eller i botten. Det gäller till exempel hur lätt det är att få vård på helger och kvällar, att få tid för vård senast nästa dag eller inom sju dagar och att ha en fast läkare eller sjuksköterska. Även samordningen mellan ordinarie läkare och specialistvård uppvisar brister.

Men det finns en positiv utveckling. Sverige är sämst i klassen när det gäller att ha en fast läkare eller sjuksköterska. Endast 69 procent av personer över 65 år har det. Samtidigt är det en ökning med åtta procentenheter sedan 2017. Detsamma gäller för vården av kroniskt sjuka personer, och att erbjudas en behandlingsplan i vardagen. Sverige ligger på den undre halvan av de jämförda länderna, men uppvisar en ökning från 40 procent 2017 till 70 procent nu.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skriver att vissa förbättringar skulle kunna vara ett resultat av den överenskommelse som Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort med regeringen om att arbeta för en god och nära vård med fokus på primärvården.

Den fullständiga rapporten kommer att publiceras i mars 2022.

Relaterat

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Fler nyheter

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…