Del av rapportens omslag

Sverige ligger efter i vården av äldre

När Vård- och omsorgsanalys presenterar en internationell jämförelse över vården av äldre, ligger Sverige efter. Men på flera områden kan man se stora förbättringar.

Omslaget till den kommande rapporten.Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har sammanställt de resultaten från den internationellt jämförande undersökningen The Commonwealth fund’s international health policy survey, som genomförs varje år och detta år satte fokus på personer över 65 år. Studien genomförs i Sverige, Australien, Frankrike, Kanada, Norge, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA och ställer frågor om hur befolkningen anser att hälso- och sjukvården fungerar.

En titt på statistiken visar att Sverige, i jämförelsen med undersökningens andra länder, i påfallande många mätpunkter ligger på nedre halvan eller i botten. Det gäller till exempel hur lätt det är att få vård på helger och kvällar, att få tid för vård senast nästa dag eller inom sju dagar och att ha en fast läkare eller sjuksköterska. Även samordningen mellan ordinarie läkare och specialistvård uppvisar brister.

Men det finns en positiv utveckling. Sverige är sämst i klassen när det gäller att ha en fast läkare eller sjuksköterska. Endast 69 procent av personer över 65 år har det. Samtidigt är det en ökning med åtta procentenheter sedan 2017. Detsamma gäller för vården av kroniskt sjuka personer, och att erbjudas en behandlingsplan i vardagen. Sverige ligger på den undre halvan av de jämförda länderna, men uppvisar en ökning från 40 procent 2017 till 70 procent nu.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skriver att vissa förbättringar skulle kunna vara ett resultat av den överenskommelse som Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort med regeringen om att arbeta för en god och nära vård med fokus på primärvården.

Den fullständiga rapporten kommer att publiceras i mars 2022.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…