Kvinna håller mobiltelefon

Smart sensorteknik hjälper parkinsonpatienter

I sin avhandling visar Somayeh Aghanavesi hur man kan samla in data från parkinsonpatienters tekniska hjälpmedel, för att utveckla bättre behandlingsmetoder.

Somayeh Aghanavesi har skrivit sin doktorsavhandling Sensor-based knowledge and data-driven methods: A case of Parkinson’s disease motor symptoms quantification i ämnet mikrodataanalys vid Högskolan Dalarna. Den handlar om att ta fram kunskaps- och datadrivna metoder för att bättre kunna bedöma Parkinsons sjukdom. Svårigheten är att de motoriska symptomen varierar stort både mellan patienter och hos en och samma patient.

Här har Somayeh Aghanavesi valt att använda rörelsesensorer och smarta telefoner och därefter utveckla ett sätt att analysera data, som i sin tur kan ge en bättre behandling för patienterna.

– Resultaten från utvecklingen och utvärderingen av metoderna i denna avhandling visar att den smarttelefonbaserade metoden kan användas för att mäta behandlingsrelaterade förändringar hos patienter med Parkinson. Resultaten från utvecklingen av sensorbaserade kunskaps- och datadrivna metoder visar hög konvergensgiltighet. Resultaten som samlats in från flera motortest var lovande och ledde till giltiga, tillförlitliga och lyhörda mått på Parkinson-motoriska symptom, säger Somayeh Aghanavesi i ett pressmeddelande.

Relaterat

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…