Foto: Yanan Li

Tema Äldrerätt i Äldre i Centrum #2/22

I #2/22 handlar temat om äldrerätten i Sverige och EU, ett relativt ungt, men ändå angeläget forskningsområde. Tidningen bjuder också på intervjuer med forskningsmiljön ReCall, reportage om testbäddar för välfärdsteknik och en debattartikel om varför man inte ska tro att enbart en lunchpromenad skyddar mot demens.

Äntligen är temat äldre(rätt)! I USA har äldrerätten som en juridisk disciplin funnits i drygt femtio år, medan den i Europa och Sverige snarare växt som ett svar på en allt åldrande befolkning. I Äldre i Centrum #2/22 skriver forskare om allt från mänskliga rättigheter till biståndsbeslut över EU:s gränser.

Marcel Ballin vid Umeå universitet har skrivit en slagkraftig debattartikel om att halvtimmespromenader inte mirakelmedicin mot demens – något som en del forskare lite påstår.

Forskningsmiljön ReCall vid Högskolan Dalarna får en maffig intervju där Kevin McKee, som leder ReCall, berättar om deras nära och unika relation till Dalarnas region och kommuner.

I ett reportage följer vi kommunalförbundet Göteborgsregionens, GR, ambitiösa testbäddsprojektet för välfärdsteknik AllAgeHub. Äldre i Centrum har träffat både AllAgeHub-teamet och verksamheter i Härryda kommun, i Göteborg, som är eller har varit en testmiljö i projektet.

Forskarporträtt

Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om biståndshandläggning vid självförsummelse, och ytterligare en om hur välfärden ser ut för äldre personer som kommer till Sverige sent i livet.

Och så klart en hel del annat gott!

Läs hela #2/22 av Äldre i Centrum som e-tidning.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…