Foto: Yanan Li

Tema Äldrerätt i Äldre i Centrum #2/22

I #2/22 handlar temat om äldrerätten i Sverige och EU, ett relativt ungt, men ändå angeläget forskningsområde. Tidningen bjuder också på intervjuer med forskningsmiljön ReCall, reportage om testbäddar för välfärdsteknik och en debattartikel om varför man inte ska tro att enbart en lunchpromenad skyddar mot demens.

Äntligen är temat äldre(rätt)! I USA har äldrerätten som en juridisk disciplin funnits i drygt femtio år, medan den i Europa och Sverige snarare växt som ett svar på en allt åldrande befolkning. I Äldre i Centrum #2/22 skriver forskare om allt från mänskliga rättigheter till biståndsbeslut över EU:s gränser.

Marcel Ballin vid Umeå universitet har skrivit en slagkraftig debattartikel om att halvtimmespromenader inte mirakelmedicin mot demens – något som en del forskare lite påstår.

Forskningsmiljön ReCall vid Högskolan Dalarna får en maffig intervju där Kevin McKee, som leder ReCall, berättar om deras nära och unika relation till Dalarnas region och kommuner.

I ett reportage följer vi kommunalförbundet Göteborgsregionens, GR, ambitiösa testbäddsprojektet för välfärdsteknik AllAgeHub. Äldre i Centrum har träffat både AllAgeHub-teamet och verksamheter i Härryda kommun, i Göteborg, som är eller har varit en testmiljö i projektet.

Forskarporträtt

Utöver detta har vi en Spotlight-artikel om biståndshandläggning vid självförsummelse, och ytterligare en om hur välfärden ser ut för äldre personer som kommer till Sverige sent i livet.

Och så klart en hel del annat gott!

Läs hela #2/22 av Äldre i Centrum som e-tidning.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…