Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt - en stor andel ser positivt på sitt åldrande, men många är också pessimistiska.

Stockholms kommun, Helsingborgs kommun och Mälardalens universitet har i samarbete med 60plusbanken och Insight intelligence genomfört en intervjuundersökning med 1000 svenskar i åldrarna 18-84 år. Frågorna som de besvarat rör sig kring pensionsålder och åldrande.

Svaren ger en bild av förväntningarna på åldrandet som är tudelad. 31 procent ser mycket eller ganska negativt på att åldras i Sverige i dag, medan 63 procent ser mycket eller ganska positivt på det. Svaren skiljer sig en del åt mellan olika åldrar, där de yngre har en något mer negativ syn på att åldras än de äldre.

De flesta (55 procent) oroar sig för en försämrad hälsa med åldrandet. 45 procent oroas av bristande äldreomsorg, 42 procent oroas av sämre privatekonomi, 27 procent av att pensionsåldern ska vara för hög, och 18 procent oroas av ensamhet. I oron för försämrad hälsa skilde sig inte yngre och äldre så mycket åt, av de äldre är 60 procent oroade och av de yngre 47 procent. Nästan dubbelt så stor andel i storstäderna oroar sig för ensamhet, som i övriga landet.

Undersökningen hade också en fråga om vad man ser fram emot med åldrandet. Här dominerade svar som att ha tid för intressen, (48 procent), känsla av frihet (43 procent), att se barn och barnbarn utvecklas (37 procent), och en lugnare tillvaro (32 procent). Men personer i de yngre åldrarna svarade också att de såg fram emot att kunna bilda familj (sex procent).

När undersökningens deltagare fick välja mellan motsatsord som de förknippade med pensionen valde de i större grad de positiva orden. Samtidigt var det 36 procent som ser med oro på pensionen, 23 procent förknippade den med att behöva stöd, 32 procent med ensamhet och 45 procent med ekonomisk otrygghet. En annan intressant fråga var att 41 procent upplevde att de utsatts för ålderism för att de var för gamla, medan 42 procent hade utsatts på grund av för låg ålder.

Hur gamla vill studiedeltagarna då bli? Medelåldern i svaren är 94 år och en femtedel ville bli mer än 100 år.

Läs rapporten

Relaterat

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…