Närbild på äldre person hand som sitter i soffa eller dylikt och håller i en soffkant

Upprepade sjukhusvistelser kan undvikas med uppföljning och samverkan

Marie Jönsson på Örebro universitet har i sin avhandling undersökt varför äldre personer som nyligen vistats på sjukhus ofta blir inskrivna på nytt upprepade gånger under kort tid. Lösningen kan vara att arbeta förebyggande med snabb uppföljning i hemmiljö och bättre samverkan mellan de olika vårdgivarna.

Avhandlingens omslagMarie Jönsson är arbetsterapeut och doktorand på institutionen för hälsovetenskaper på Örebro universitet. Hon har studerat personer i åldern 75 år och uppåt som oplanerat blivit återinskrivna på sjukhus tre eller flera gånger inom tolv månader. Denna grupp jämfördes med personer i samma ålder.

Syftet var att se hur det dagliga livet fungerar för dessa personer och få en uppfattning om vilka vårdinsatser som krävs för att förebygga nya sjukhusvistelser.

Avhandlingen redogör för vilken typ av aktiviteter som de klarar av att utföra under sin sjukhusvistelse och i hemmet. Hur det dagliga livet ser ut avseende kognitiv funktion, risk för fall, trycksår och undernäring.

Avhandlingen bygger dels på intervjuer med den undersökta gruppen av äldre återinskrivna och deras nära anhöriga, fokusgrupper med vårdpersonal dels en kvantitativ studie.

Resultatet visade att den undersökta gruppen har 40 procent kognitiv begränsning. De har svårt att klara sig själva i sina hem. Även om de flesta kan äta och dricka hade många problem med daglig hygien, av- och påklädning och toalettbesök. De är i hög utsträckning beroende av hjälp från andra och risken för trycksår och fall är hög. Anhöriga uppger att de äldre är beroende av sociala kontakter för att kunna utföra dagliga aktiviteter, men att den sociala samvaron ofta är svåra att upprätthålla. Det framkom att behoven ofta uppmärksammas för sent, först när medicinska insatser behövs sättas in.

Vidare framkom att arbetssättet inom hälso- och sjukvården behöver förbättras. Detta för att kunna erbjuda bedömningar och insatser för att förebygga framtida problem. Snabba uppföljningar i hemmet avseende medicinskt behov, aktivitetsförmåga och sociala aktiviteter borde genomföras rutinmässigt anser Marie Jönsson. Det skulle minska risken för att personerna återigen riskerar hamna på sjukhus.

Läs avhandlingen

Marie Jönsson (2022). Everyday activities in older adults readmitted to hospital. Doktorsavhandling. Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet.

Avhandlingens publicerade artiklar

 

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…