Högskolan Kristianstad (2020). Vård- och omsorgspersonals hinder för att möta äldre personers existentiella ensamhet.
Utbildning ska öka kunskap om ensamhet
Coronapandemin och restriktionerna som har följt har drabbat många äldre hårt, särskilt på grund av minskningen av social kontakt. Det är alltså viktigare än någonsin att uppmärksamma äldre personers ensamhet i allmänhet, säger professorn i omvårdnad Anna-Karin Edberg vid Högskolan Kristianstad som nu ska ta fram en utbildning för vård- och omsorgspersonal om existentiell ensamhet.
Existentiell ensamhet är en djupare känsla av tomhet och förlust av något eller någon som var viktig. Utbildningen ska utgå från resultatet från en studie som gjorts i Italien, Litauen, Polen, Rumänien och Sverige.
Undersökningen visar bland annat att personal tyckte att det var svårt att upptäcka och möta denna form av ensamhet hos äldre, något som kunde vara tungt känslomässigt och förvärrades av brist på kunskap och stöd.
– Vi kommer under våren 2021 att utveckla en praktiknära utbildning som möter personalens behov i de fem länderna. Det är vi i Sverige som ansvarar för att ta fram utbildningen som kommer att pilot-testas under senare delen av året, säger Ingela Beck, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
Utbildningen kommer att ta hänsyn till personalens behov och önskemål om bland annat praktiska moment och kunskap som hjälper dem att förstå vad äldre känner och vilket stöd de behöver. Men även kunskap om empati, förståelse, aktivt lyssnande och hantering av känslor kommer vara aktuellt för utbildningen.
Ett annat förslag är att göra en interaktiv utbildning som ger möjligheter till diskussioner och utbyte av idéer med andra professioner.
– Våra tidigare studier har visat att sociala kontakter och framför allt ett meningsfullt utbyte med andra har en positiv effekt och kan lindra känslan av existentiell ensamhet, säger Anna-Karin Edberg.
Relaterat
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende
Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…