Högskolan Kristianstad (2020). Vård- och omsorgspersonals hinder för att möta äldre personers existentiella ensamhet.
Utbildning ska öka kunskap om ensamhet
Coronapandemin och restriktionerna som har följt har drabbat många äldre hårt, särskilt på grund av minskningen av social kontakt. Det är alltså viktigare än någonsin att uppmärksamma äldre personers ensamhet i allmänhet, säger professorn i omvårdnad Anna-Karin Edberg vid Högskolan Kristianstad som nu ska ta fram en utbildning för vård- och omsorgspersonal om existentiell ensamhet.
Existentiell ensamhet är en djupare känsla av tomhet och förlust av något eller någon som var viktig. Utbildningen ska utgå från resultatet från en studie som gjorts i Italien, Litauen, Polen, Rumänien och Sverige.
Undersökningen visar bland annat att personal tyckte att det var svårt att upptäcka och möta denna form av ensamhet hos äldre, något som kunde vara tungt känslomässigt och förvärrades av brist på kunskap och stöd.
– Vi kommer under våren 2021 att utveckla en praktiknära utbildning som möter personalens behov i de fem länderna. Det är vi i Sverige som ansvarar för att ta fram utbildningen som kommer att pilot-testas under senare delen av året, säger Ingela Beck, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
Utbildningen kommer att ta hänsyn till personalens behov och önskemål om bland annat praktiska moment och kunskap som hjälper dem att förstå vad äldre känner och vilket stöd de behöver. Men även kunskap om empati, förståelse, aktivt lyssnande och hantering av känslor kommer vara aktuellt för utbildningen.
Ett annat förslag är att göra en interaktiv utbildning som ger möjligheter till diskussioner och utbyte av idéer med andra professioner.
– Våra tidigare studier har visat att sociala kontakter och framför allt ett meningsfullt utbyte med andra har en positiv effekt och kan lindra känslan av existentiell ensamhet, säger Anna-Karin Edberg.
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…
Fler nyheter
Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…