Xinxin Guo, Tore Hällström, Lena Johansson, Jenna Najar, Hanna Wetterberg, Simona Sacuiu, Silke Kern och Ingmar Skoog (2024). Midlife stress-related exhaustion and dementia incidence: a longitudinal study over 50 years in women. BMC Psychiatry.
Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom
En forskargrupp från Göteborgs universitet har analyserat sambanden mellan utmattningssyndrom i medelåldern och demenssjukdom senare i livet. Utgångspunkten var data från Kvinnostudien, en populationsundersökning av kvinnor i Göteborg, som initierades redan 1968. Nästan 800 kvinnor i åldrarna 38, 46, 50 och 54 år följdes under 50 år.
Forskarna hittade ett samband mellan utmattningssyndrom och högre risk att utveckla demenssjukdom före 75 års ålder. Kvinnor med tidigare utmattning fick också i genomsnitt demens tidigare. Även för dem som inte utvecklade demens gick det att se en skillnad i kognitiv funktion senare i livet.
Forskargruppen skriver att studien visserligen vilar på ett ganska litet dataset, men att det finns anledning att reflektera över vikten av att fortsätta följa upp den kognitiva funktionen hos personer som tidigare drabbats av utmattningssyndrom.
Relaterat
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Fler nyheter
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…