Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.
Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

En forskargrupp från Göteborgs universitet har analyserat sambanden mellan utmattningssyndrom i medelåldern och demenssjukdom senare i livet. Utgångspunkten var data från Kvinnostudien, en populationsundersökning av kvinnor i Göteborg, som initierades redan 1968. Nästan 800 kvinnor i åldrarna 38, 46, 50 och 54 år följdes under 50 år.

Forskarna hittade ett samband mellan utmattningssyndrom och högre risk att utveckla demenssjukdom före 75 års ålder. Kvinnor med tidigare utmattning fick också i genomsnitt demens tidigare. Även för dem som inte utvecklade demens gick det att se en skillnad i kognitiv funktion senare i livet.

Forskargruppen skriver att studien visserligen vilar på ett ganska litet dataset, men att det finns anledning att reflektera över vikten av att fortsätta följa upp den kognitiva funktionen hos personer som tidigare drabbats av utmattningssyndrom.

Läs den vetenskapliga artikeln

Xinxin Guo, Tore Hällström, Lena Johansson, Jenna Najar, Hanna Wetterberg, Simona Sacuiu, Silke Kern och Ingmar Skoog (2024). Midlife stress-related exhaustion and dementia incidence: a longitudinal study over 50 years in women. BMC Psychiatry.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.