Xinxin Guo, Tore Hällström, Lena Johansson, Jenna Najar, Hanna Wetterberg, Simona Sacuiu, Silke Kern och Ingmar Skoog (2024). Midlife stress-related exhaustion and dementia incidence: a longitudinal study over 50 years in women. BMC Psychiatry.
Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom
En forskargrupp från Göteborgs universitet har analyserat sambanden mellan utmattningssyndrom i medelåldern och demenssjukdom senare i livet. Utgångspunkten var data från Kvinnostudien, en populationsundersökning av kvinnor i Göteborg, som initierades redan 1968. Nästan 800 kvinnor i åldrarna 38, 46, 50 och 54 år följdes under 50 år.
Forskarna hittade ett samband mellan utmattningssyndrom och högre risk att utveckla demenssjukdom före 75 års ålder. Kvinnor med tidigare utmattning fick också i genomsnitt demens tidigare. Även för dem som inte utvecklade demens gick det att se en skillnad i kognitiv funktion senare i livet.
Forskargruppen skriver att studien visserligen vilar på ett ganska litet dataset, men att det finns anledning att reflektera över vikten av att fortsätta följa upp den kognitiva funktionen hos personer som tidigare drabbats av utmattningssyndrom.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…