Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
Region Östergötland har granskat 122 dödsfall i länet där personen haft bekräftad covid-19 och avlidit i hemmet eller i särskilt boende. Trots att dödsorsaken har angetts vara covid-19 kan andra sjukdomstillstånd ha bidragit eller ibland varit avgörande – till exempel hjärtsjukdom, lungsjukdom eller demens.
– Granskningen är ett led i vårt patientsäkerhetsarbete och ett sätt att lära oss mer om covid-19 och hur vi ska hantera sjukdomen, säger Region Östergötlands medicinske direktör Stefan Franzén i ett pressmeddelande.
Hälften av de avlidna var 88 år eller äldre. För 15 procent av dödsfallen bedömdes covid-19 vara den direkta dödsorsaken, hos 70 procent en bidragande orsak och hos 15 procent bedömdes orsaken vara andra sjukdomar och då oftast hjärtsjukdom. Granskningen visar att många av dem som avled hade förväntad kort överlevnad och i några fall kan covid-19 ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort.
Det har sällan varit symtom från luftvägarna som dominerat den sista tiden före dödsfallet utan oftare allmän försvagning, enligt granskningen. Morfinpreparat var vanligen basen i den palliativa behandlingen och i enstaka fall behandling med syrgas. I 90 procent av fallen har det funnits vårdplaner upprättade.
Region Östergötland har även inlett en journalgranskning för det 120-tal patienter som avlidit på sjukhus med covid-19.
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var liknande i olika länder och att ålder och kön, snarare än utbildningsnivå, spelade störst roll.
Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på fyra äldreboenden. Det berättar författarna bakom Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) i en ny rapport.
När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet DyNAMiC.
Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.
Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende kan se ut och upplevas, och de hittade en mångfald av berättelser.