Vårdanalys logotyp

Vårdanalys byter namn

Nu är det klart att myndigheten Vårdanalys byter sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys. På så vis vill man framhäva sitt arbete med just omsorgen.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gör uppföljningar och analys av hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Samtidigt har man alltid använt sig flitigt av sitt kortnamn Vårdanalys, något som riskerar att gömma arbetet med just omsorgen.

Därför har man nu valt att byta sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys.

I en nyhet på sin webbsajt väljer Vård- och omsorgsanalys att lyfta fram några viktiga projekt som man just nu arbetar med inom omsorgsfrågorna:

  • Samordnad hälso- och sjukvård och socialtjänst ur ett ungdomsperspektiv – hur fungerar samordningen mellan verksamheter för barn och ungdomar med psykiska och sociala problem?
  • Konsekvenser av covid-19-pandemin för socialtjänstens verksamheter inom individ- och familjeomsorgen – hur har pandemin påverkat de mest utsatta i samhället, till exempel de som lever i socioekonomiskt utsatta områden?
  • Individens behov i centrum, IBIC, som arbetssätt för att anpassa socialtjänsten efter individens behov, förutsättningar och önskemål – har det bidragit till att göra kommunernas arbete och dokumentation mer systematisk och jämlik?
  • Ledarskap i kommunalt finansierad vård och omsorg – hur ser förutsättningarna för ledarskap ut och hur kan olika aktörer samverka på ett effektivt sätt för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens?
  • Digitaliseringen inom äldreomsorgen – har den bidragit till en verksamhetsutveckling med kvalitet, effektivitet och den äldre i fokus?

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…