Vårdanalys byter namn
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gör uppföljningar och analys av hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Samtidigt har man alltid använt sig flitigt av sitt kortnamn Vårdanalys, något som riskerar att gömma arbetet med just omsorgen.
Därför har man nu valt att byta sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys.
I en nyhet på sin webbsajt väljer Vård- och omsorgsanalys att lyfta fram några viktiga projekt som man just nu arbetar med inom omsorgsfrågorna:
- Samordnad hälso- och sjukvård och socialtjänst ur ett ungdomsperspektiv – hur fungerar samordningen mellan verksamheter för barn och ungdomar med psykiska och sociala problem?
- Konsekvenser av covid-19-pandemin för socialtjänstens verksamheter inom individ- och familjeomsorgen – hur har pandemin påverkat de mest utsatta i samhället, till exempel de som lever i socioekonomiskt utsatta områden?
- Individens behov i centrum, IBIC, som arbetssätt för att anpassa socialtjänsten efter individens behov, förutsättningar och önskemål – har det bidragit till att göra kommunernas arbete och dokumentation mer systematisk och jämlik?
- Ledarskap i kommunalt finansierad vård och omsorg – hur ser förutsättningarna för ledarskap ut och hur kan olika aktörer samverka på ett effektivt sätt för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens?
- Digitaliseringen inom äldreomsorgen – har den bidragit till en verksamhetsutveckling med kvalitet, effektivitet och den äldre i fokus?
Relaterat
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Undersköterskor mer positiva till dödshjälp
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…