Vårdanalys logotyp

Vårdanalys byter namn

Nu är det klart att myndigheten Vårdanalys byter sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys. På så vis vill man framhäva sitt arbete med just omsorgen.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys gör uppföljningar och analys av hälso- och sjukvården, tandvården och omsorgen ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv. Samtidigt har man alltid använt sig flitigt av sitt kortnamn Vårdanalys, något som riskerar att gömma arbetet med just omsorgen.

Därför har man nu valt att byta sitt kortnamn till Vård- och omsorgsanalys.

I en nyhet på sin webbsajt väljer Vård- och omsorgsanalys att lyfta fram några viktiga projekt som man just nu arbetar med inom omsorgsfrågorna:

  • Samordnad hälso- och sjukvård och socialtjänst ur ett ungdomsperspektiv – hur fungerar samordningen mellan verksamheter för barn och ungdomar med psykiska och sociala problem?
  • Konsekvenser av covid-19-pandemin för socialtjänstens verksamheter inom individ- och familjeomsorgen – hur har pandemin påverkat de mest utsatta i samhället, till exempel de som lever i socioekonomiskt utsatta områden?
  • Individens behov i centrum, IBIC, som arbetssätt för att anpassa socialtjänsten efter individens behov, förutsättningar och önskemål – har det bidragit till att göra kommunernas arbete och dokumentation mer systematisk och jämlik?
  • Ledarskap i kommunalt finansierad vård och omsorg – hur ser förutsättningarna för ledarskap ut och hur kan olika aktörer samverka på ett effektivt sätt för att rekrytera och behålla personer med rätt kompetens?
  • Digitaliseringen inom äldreomsorgen – har den bidragit till en verksamhetsutveckling med kvalitet, effektivitet och den äldre i fokus?

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…