Smärtande hand
Kostnaderna för appen har jämförts med kostnaderna för ett traditionellt besök på en klinik.

Vården kan spara 87 miljoner kronor med artrosapp

Varje år skulle vården kunna spara miljonbelopp om hälften av behandlingen för artros genomförs via en mobilapp i stället för på en klinik. Det visar en ny studie som genomförts vid Lunds universitet.

Med hjälp av en app på mobilen kan personer med artros följa ett behandlingsprogram som innehåller enkla övningar och daglig information om sin sjukdom. I en tidigare studie visade det sig att personer med artros halverade sin smärta och förbättrade sin fysiska förmåga inom sex månader tack vare den digitala behandlingen.

Nu har forskare undersökt hur kostnadseffektiv appen är jämfört med traditionell behandling på klinik. Kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av personal ingick i studien. Resultatet visar att appen endast kostar 25 procent av den mer traditionella klinikbehandlingen. Varje år skulle det innebära att sjukvården skulle spara 87 miljoner kronor.

– Artrosbehandlingen i studien och appen är densamma som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det nya är att den levereras digitalt i stället, vilket underlättar att följa patienterna kontinuerligt. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, en av forskarna bakom studien.

Läs Äldre i Centrums artikel om den tidigare studien om artrosappen.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…