Vården kan spara 87 miljoner kronor med artrosapp
Med hjälp av en app på mobilen kan personer med artros följa ett behandlingsprogram som innehåller enkla övningar och daglig information om sin sjukdom. I en tidigare studie visade det sig att personer med artros halverade sin smärta och förbättrade sin fysiska förmåga inom sex månader tack vare den digitala behandlingen.
Nu har forskare undersökt hur kostnadseffektiv appen är jämfört med traditionell behandling på klinik. Kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av personal ingick i studien. Resultatet visar att appen endast kostar 25 procent av den mer traditionella klinikbehandlingen. Varje år skulle det innebära att sjukvården skulle spara 87 miljoner kronor.
– Artrosbehandlingen i studien och appen är densamma som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det nya är att den levereras digitalt i stället, vilket underlättar att följa patienterna kontinuerligt. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, en av forskarna bakom studien.
Läs Äldre i Centrums artikel om den tidigare studien om artrosappen.
Relaterat
Så kan en app ge stöd efter prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…
Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…
Både positivt och negativt med robotdjur inom äldreomsorgen
Sällskapsrobotar i form av olika djur, så kallade robotdjur, har blivit en allt vanligare syn på landets demensboenden. Nu visar en avhandling från…
Fler nyheter
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken
Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…
Blodprov kan förutspå stroke
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…