Smärtande hand
Kostnaderna för appen har jämförts med kostnaderna för ett traditionellt besök på en klinik.

Vården kan spara 87 miljoner kronor med artrosapp

Varje år skulle vården kunna spara miljonbelopp om hälften av behandlingen för artros genomförs via en mobilapp i stället för på en klinik. Det visar en ny studie som genomförts vid Lunds universitet.

Med hjälp av en app på mobilen kan personer med artros följa ett behandlingsprogram som innehåller enkla övningar och daglig information om sin sjukdom. I en tidigare studie visade det sig att personer med artros halverade sin smärta och förbättrade sin fysiska förmåga inom sex månader tack vare den digitala behandlingen.

Nu har forskare undersökt hur kostnadseffektiv appen är jämfört med traditionell behandling på klinik. Kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av personal ingick i studien. Resultatet visar att appen endast kostar 25 procent av den mer traditionella klinikbehandlingen. Varje år skulle det innebära att sjukvården skulle spara 87 miljoner kronor.

– Artrosbehandlingen i studien och appen är densamma som följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det nya är att den levereras digitalt i stället, vilket underlättar att följa patienterna kontinuerligt. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, en av forskarna bakom studien.

Läs Äldre i Centrums artikel om den tidigare studien om artrosappen.

Relaterat

Foto på publik i Aula Medica

Äntligen en egen dag för SNAC-K

Befolkningsstudien SNAC-K bjöd in sina deltagare till en halvdag för att möta medarbetare och höra forskare berätta om nya rön från datamaterialet som…

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Äldre kan bo kvar hemma längre med smart teknik

Många äldre skadar sig i hemmet. Den som bor ensam har störst risk att råka ut för en olycka. Forskare på Högskolan i…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…