Folkhälsomyndigheten (2024). Infektioner och antibiotika på särskilt boende – En sammanställning av resultat från Svenska HALT 2023.
Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar
Varje år gör Folkhälsomyndigheten en mätning av infektioner som uppstår i vården, antibiotikaanvändningen och riskfaktorer för infektion hos personer som bor på särskilt boende, säbo. Undersökningen kallas för HALT, som står för Healthcare-associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities.
Årets resultat visar att 1,5 procent av vårdtagarna på särskilt boende hade en vårdrelaterad infektion år 2023, jämfört med 1,1 procent året innan. Ökningen innebär att den nedåtgående trend som har setts sedan mätningarna startade år 2015 nu har brutits.
Mätningen visar också att 3,1 procent av vårdtagarna behandlades med antibiotika, vilket är samma siffra som 2022.
– HALT-mätningen är viktig eftersom den ger information om vilka förbättringsområden som bör prioriteras framåt. Det är även betydelsefullt att kunna följa upp det stödjande och förebyggande arbete som görs, och som nu bör prioriteras ytterligare av alla – från de enskilda boendena till de ansvariga i kommunerna, säger Olov Aspevall, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Myndigheten skriver vidare att förekomsten av vårdrelaterade infektioner kan förebyggas exempelvis med hjälp av strikta instruktioner för användning av urinkateter eller genom att förebygga uppkomsten av trycksår. På så sätt minskar antalet vårdrelaterade infektioner och behovet av antibiotika.
Relaterat
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…