Äldre man sover i säng
Foto: Mostphotos

Vårdrelaterade infektioner på säbo ökar

De senaste åren har antalet vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden minskat – fram tills nu. Det visar en mätning från Folkhälsomyndigheten.

Varje år gör Folkhälsomyndigheten en mätning av infektioner som uppstår i vården, antibiotikaanvändningen och riskfaktorer för infektion hos personer som bor på särskilt boende, säbo. Undersökningen kallas för HALT, som står för Healthcare-associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities.

Årets resultat visar att 1,5 procent av vårdtagarna på särskilt boende hade en vårdrelaterad infektion år 2023, jämfört med 1,1 procent året innan. Ökningen innebär att den nedåtgående trend som har setts sedan mätningarna startade år 2015 nu har brutits. 

Mätningen visar också att 3,1 procent av vårdtagarna behandlades med antibiotika, vilket är samma siffra som 2022. 

– HALT-mätningen är viktig eftersom den ger information om vilka förbättringsområden som bör prioriteras framåt. Det är även betydelsefullt att kunna följa upp det stödjande och förebyggande arbete som görs, och som nu bör prioriteras ytterligare av alla – från de enskilda boendena till de ansvariga i kommunerna, säger Olov Aspevall, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten skriver vidare att förekomsten av vårdrelaterade infektioner kan förebyggas exempelvis med hjälp av strikta instruktioner för användning av urinkateter eller genom att förebygga uppkomsten av trycksår. På så sätt minskar antalet vårdrelaterade infektioner och behovet av antibiotika. 

Relaterat

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Forskningsprojekt ska minska depression hos äldre

Nedstämdhet och depression är vanligt bland äldre personer. Nu ska ett nytt forskningsprojekt i Eskilstuna bekämpa dessa tillstånd.

Kvinna hjälper äldre kvinna med rullator

Kommuner inte förberedda för framtida omsorgsbehov

Befolkningen har höga förväntningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i framtiden. För att möta dessa förväntningar behövs effektiviseringar och diskussioner mellan flera…

Fler nyheter

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…