Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Vem hjälper en gammal utan familj?

Det blir allt vanligare att åldras utan familj. Forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg har tilldelats medel för forskning kring hur nätverk runt den äldre som är i behov av stöd kan fungera.

Den som är gammal och har svårt att klara av det vardagliga livet på egen hand får ofta av hjälp från den närmaste familjen, till exempel sin partner eller ett barn. Ifall nära anhöriga saknas står den äldre utan stöd från familj och måste helt förlita sig till hjälp från samhället. Men det kan finnas andra som träder in och stöttar. Det här är något som forskarna Torbjörn Bildtgård på Stockholms universitet och Peter Öberg på Högskolan i Gävle tittar närmare på. Nu har de tilldelats medel från FORTE för att studera stödet till äldre utan anhöriga.

Syftet är att studera konsekvenserna av att åldras utan nära familj, med särskilt fokus på välbefinnande och stödnätverk. Projektets frågeställningar utgår från tre övergripande teman:

  • Hälsa och välbefinnande bland äldre personer utan nära familj
  • Gruppens stödnätverk och de former av stöd som dessa nätverk ger
  • Äldres upplevelse av åldrande och välbefinnande samt hur den formas av stödnätverk och tidigare livserfarenheter.
Lyssna gärna på två avsnitt av Äldre i Centrum-podden med Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg där de berättar om relationer på äldre dar.
Ett av två avsnitt: Avsnitt 12: Kärlek på äldre dar

Relaterat

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…