Foto: Michael Folmer/Mostphotos

Vem hjälper en gammal utan familj?

Det blir allt vanligare att åldras utan familj. Forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg har tilldelats medel för forskning kring hur nätverk runt den äldre som är i behov av stöd kan fungera.

Den som är gammal och har svårt att klara av det vardagliga livet på egen hand får ofta av hjälp från den närmaste familjen, till exempel sin partner eller ett barn. Ifall nära anhöriga saknas står den äldre utan stöd från familj och måste helt förlita sig till hjälp från samhället. Men det kan finnas andra som träder in och stöttar. Det här är något som forskarna Torbjörn Bildtgård på Stockholms universitet och Peter Öberg på Högskolan i Gävle tittar närmare på. Nu har de tilldelats medel från FORTE för att studera stödet till äldre utan anhöriga.

Syftet är att studera konsekvenserna av att åldras utan nära familj, med särskilt fokus på välbefinnande och stödnätverk. Projektets frågeställningar utgår från tre övergripande teman:

  • Hälsa och välbefinnande bland äldre personer utan nära familj
  • Gruppens stödnätverk och de former av stöd som dessa nätverk ger
  • Äldres upplevelse av åldrande och välbefinnande samt hur den formas av stödnätverk och tidigare livserfarenheter.
Lyssna gärna på två avsnitt av Äldre i Centrum-podden med Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg där de berättar om relationer på äldre dar.
Ett av två avsnitt: Avsnitt 12: Kärlek på äldre dar

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Fler nyheter

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…