Foto: Jametlene Reskp/Unsplash

Veteranorienterare hittar till hälsosamt åldrande

En ny studie vid Örebro universitet visar att veteranorienterare upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen jämfört med jämnåriga som inte orienterar.

Forskningen med orienterarna startade 2012 och i den nu aktuella studien visade hälsoenkäter att orienterarna har lägre nivåer av stress, ångest, depression och magproblem jämfört med kontrollgruppen. Avföringsprover indikerade dessutom en högre andel av en bakterie som är bra för hälsan och lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.

– Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare som bidrar till en bättre maghälsa. Många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts, säger Ida Schoultz, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hon tycker att orienterarna är en modell som är värd att studera vidare för att ytterligare förstå de komponenter som är viktiga för ett hälsosamt åldrande. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. Att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner som man gör i orienteringen främjar både psykisk och fysisk hälsa.

– Hjärnan och tarmen kommunicerar åt båda hållen och därför är även det sociala och skogsupplevelsen viktig, säger Ida Schoultz.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…