Artikeln Differences in gut microbiome composition between senior orienteering athletes and community-dwelling older adults har publicerats i tidskriften Nutrients.
Veteranorienterare hittar till hälsosamt åldrande
Forskningen med orienterarna startade 2012 och i den nu aktuella studien visade hälsoenkäter att orienterarna har lägre nivåer av stress, ångest, depression och magproblem jämfört med kontrollgruppen. Avföringsprover indikerade dessutom en högre andel av en bakterie som är bra för hälsan och lägre halter av två bakterier som är förknippade med inflammation och sämre tarmhälsa.
– Utan att ens tänka på det har orienterare många gemensamma nämnare som bidrar till en bättre maghälsa. Många har orienterat i 40 år och har levt hälsosamt, rört på sig och umgåtts, säger Ida Schoultz, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Hon tycker att orienterarna är en modell som är värd att studera vidare för att ytterligare förstå de komponenter som är viktiga för ett hälsosamt åldrande. Människor som motionerar mycket får lägre nivåer av stress och ångest. Att röra på sig, aktivera hjärnan och umgås med vänner som man gör i orienteringen främjar både psykisk och fysisk hälsa.
– Hjärnan och tarmen kommunicerar åt båda hållen och därför är även det sociala och skogsupplevelsen viktig, säger Ida Schoultz.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…