Under tre majdagar 2019 hölls i Göteborg den nionde europeiska vetenskapliga konferensen om hur åldrandet påverkar allt från våra celler till samhället i stort.
Bakom konferensen, den största hittills i Sverige, står den europeiska delen av den världsomspännande sammanslutningen för forskning om äldre och åldrande: International association of gerontology and geriatrics. Genom sina underorganisationer i de europeiska länderna samt Israel räknar IAGG-ER sammanlagt över 20 000 medlemmar.
Uppdraget att arrangera konferensen hade förärats centrumbildningen AgeCap vid Göteborgs universitet och totalt 1 609 registrerade deltagare från 64 länder och samtliga världsdelar (utom Antarktis) samlades till slut i Göteborg. IAGG-ER 2019 gav med sina tolv key noteföredrag, 115 symposier, 135 oral poster sessions och 550 posters en bred bild av var forskningen om äldre och åldrande står i dag, i allt från biologiska och medicinska över hälso- och samhällsvetenskapliga till politiska, humanistiska och konstnärliga aspekter.
De drygt 500 forskare som talade under konferensen berörde bland annat hälsa och pensionering, vad en god vård och omsorg innebär, ålderismen i samhället, frånvaro av äldre i media och politik, hur vi kan förebygga åldersrelaterade försämringar, hur vi vill leva och kan få ett gott liv när vi blir äldre utifrån vad vi själva vill uppnå. Några godbitar ur det omfattande innehållet från konferensen har vi försökt fånga i temat. Med önskan om inspirerande läsning – som kanske leder till att vi ses på IAGG-ER 2023 i Malaga!?