Vikten av fysisk aktivitet på äldre dagar för att bevara hälsan kan knappast överskattas. Det förstår man när man lyssnar på Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet och överläkare i geriatrik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett talande exempel är resultaten från en studie där friska 72-åringar under två veckor minskade antalet steg per dag från 6 000 till 1 500. Denna förändring resulterade i 400 gram minskad muskelmassa i benen, sämre ämnesomsättning och ökad inflammation. En annan studie från 2011, som under drygt 20 år följt 34 500 74-åringar, visar ett mycket starkt samband mellan gånghastighet och överlevnad. Ju snabbare man går, desto längre kan man förväntas leva.
Handstyrka, hur snabbt man reser sig ur en stol, gånghastighet och liknande är exempel på aktiviteter som är lätta att mäta. Man kan enkelt se om en person löper risk att drabbas av skörhet. Sarkopeni kallas den naturliga nedbrytning av muskelmassa och muskelstyrka som sker med åldern. Men denna går att motverka och fördröja. Det sker framför allt genom styrketräning, som ökar muskelstyrkan, förstärker muskelbildningen och dessutom är inflammationshämmande. För att uppnå maximal effekt av styrketräning krävs hög belastning under längre perioder.
Styrketräning i kombination med nyttig mat, det vill säga tillräckligt med protein och vitamin D, kan faktiskt både öka livskvalitén och fördröja funktionshinder och död genom att motverka sarkopeni hos äldre personer, enligt Tommy Cederholm.
– Nyttig diet som innehåller omättade fetter, komplexa kolhydrater, fullkorn och antioxiderande frukt, grönsaker och drycker kan förknippas med lägre risk för muskelförlust och skörhet.