Ensam kvinna, Isabella Lövin och Amanda Lind.
Vi har alla en uppgift att underlätta för ensamma äldre, säger vice statsminister Isabella Lövin (t.h). Foto: Pixabay & Kristian Pohl/Regeringskansliet

50 miljoner kronor för att hjälpa ensamma äldre

Pengarna, som delas ut av regeringen, ska förslagsvis ges till föreningar och organisationer som arbetar för att till exempel motverka ensamhet bland äldre under coronapandemin.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har föreslagit en satsning på 100 miljoner kronor till grupper som arbetar för samhällets mest utsatta under krisen. Hälften av pengarna kommer att hjälpa människor i särskild social utsatthet, medan resterande 50 miljoner kommer stärka föreningar som arbetar för att motverka ensamheten och isoleringen hos äldre.

– Det handlar om att civilsamhället ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete för samhällets mest socialt utsatta och dels för våra äldre som drabbas särskilt hårt av den pågående krisen. Våra äldre som redan innan upplevde en situation av ensamhet och isolering, har det ännu svårare nu. Där har vi alla en uppgift att underlätta för dessa äldre och de som arbetar för att hjälpa. Regeringen vill uppmuntra och underlätta deras arbete, säger vice statsminister Isabella Lövin under en pressträff.

Några av de föreningar som kommer vara berättigad en del av pengarna är pensionärsorganisationer och volontärgrupper som då kan växla upp sin verksamhet.

– Det kan vara volontärgrupper som hjälper genom att ha uppsökande verksamheter för att bryta isolering, arrangera digitala möten eller matinköp, säger Amanda Lind, kultur- och demokratiminister.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…

Han har full koll på pensionsåldern

Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…