Ensam kvinna, Isabella Lövin och Amanda Lind.
Vi har alla en uppgift att underlätta för ensamma äldre, säger vice statsminister Isabella Lövin (t.h). Foto: Pixabay & Kristian Pohl/Regeringskansliet

50 miljoner kronor för att hjälpa ensamma äldre

Pengarna, som delas ut av regeringen, ska förslagsvis ges till föreningar och organisationer som arbetar för att till exempel motverka ensamhet bland äldre under coronapandemin.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har föreslagit en satsning på 100 miljoner kronor till grupper som arbetar för samhällets mest utsatta under krisen. Hälften av pengarna kommer att hjälpa människor i särskild social utsatthet, medan resterande 50 miljoner kommer stärka föreningar som arbetar för att motverka ensamheten och isoleringen hos äldre.

– Det handlar om att civilsamhället ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete för samhällets mest socialt utsatta och dels för våra äldre som drabbas särskilt hårt av den pågående krisen. Våra äldre som redan innan upplevde en situation av ensamhet och isolering, har det ännu svårare nu. Där har vi alla en uppgift att underlätta för dessa äldre och de som arbetar för att hjälpa. Regeringen vill uppmuntra och underlätta deras arbete, säger vice statsminister Isabella Lövin under en pressträff.

Några av de föreningar som kommer vara berättigad en del av pengarna är pensionärsorganisationer och volontärgrupper som då kan växla upp sin verksamhet.

– Det kan vara volontärgrupper som hjälper genom att ha uppsökande verksamheter för att bryta isolering, arrangera digitala möten eller matinköp, säger Amanda Lind, kultur- och demokratiminister.

Relaterat

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

En kultur för lärande i äldreomsorgen

Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom ­äldreomsorg vill ge ledare stöd…

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…