Ensam kvinna, Isabella Lövin och Amanda Lind.
Vi har alla en uppgift att underlätta för ensamma äldre, säger vice statsminister Isabella Lövin (t.h). Foto: Pixabay & Kristian Pohl/Regeringskansliet

50 miljoner kronor för att hjälpa ensamma äldre

Pengarna, som delas ut av regeringen, ska förslagsvis ges till föreningar och organisationer som arbetar för att till exempel motverka ensamhet bland äldre under coronapandemin.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har föreslagit en satsning på 100 miljoner kronor till grupper som arbetar för samhällets mest utsatta under krisen. Hälften av pengarna kommer att hjälpa människor i särskild social utsatthet, medan resterande 50 miljoner kommer stärka föreningar som arbetar för att motverka ensamheten och isoleringen hos äldre.

– Det handlar om att civilsamhället ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete för samhällets mest socialt utsatta och dels för våra äldre som drabbas särskilt hårt av den pågående krisen. Våra äldre som redan innan upplevde en situation av ensamhet och isolering, har det ännu svårare nu. Där har vi alla en uppgift att underlätta för dessa äldre och de som arbetar för att hjälpa. Regeringen vill uppmuntra och underlätta deras arbete, säger vice statsminister Isabella Lövin under en pressträff.

Några av de föreningar som kommer vara berättigad en del av pengarna är pensionärsorganisationer och volontärgrupper som då kan växla upp sin verksamhet.

– Det kan vara volontärgrupper som hjälper genom att ha uppsökande verksamheter för att bryta isolering, arrangera digitala möten eller matinköp, säger Amanda Lind, kultur- och demokratiminister.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Fler nyheter

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…