Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon
Foto: Mostphotos

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre 

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Varje år förmedlar Familjen Kamprads stiftelse pengar till forskning som ska bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre personer. Sammanlagt delas 135 miljoner kronor ut. I år går 55,2 miljoner kronor till äldreforskning inom områden som digitalisering och anhörigas roll, samverkan mellan ambulanssjukvård och primärvård som rör välfärdsteknikens möjligheter och risker.

Två projekt som har fått medel finns på Linnéuniversitetet. Dino Viscovi, universitetslektor, kommer att leda arbetet med Seniorsurfarna – projekt för en tryggare digital vardag, som ska beskriva och analysera äldre personers trygghet och otrygghet på nätet. Projektet kommer att pågå i tre år.

– Det är oerhört hedrande att vi har fått förtroendet att genomföra det här projektet. När vi är ute och träffar äldre surfare märker vi att trygghetsfrågor har en mycket hög angelägenhetsgrad. Vi har dessutom konstaterat att forskningen i ämnet är sparsam. Vi hoppas därför kunna bidra både praktiskt och akademiskt, säger Dino Viscovi i ett pressmeddelande.

Anders Svensson, docent vid Linnéuniversitetet, kommer att leda ett projekt som ska studera hur ambulanssjukvården samverkar med kommunal hemsjukvård och primärvård i den nya nära vården.

– Vi är jättetacksamma för Familjen Kamprads stiftelsens stöd. De har medfinansierat många av våra projekt och vi är mycket tacksamma för att de ser att våra forskningsfrågor är relevanta, säger han.

Här är äldreprojekten som har fått medel: 

  • Anders Svensson, Linnéuniversitetet – Sömlös vård för äldre: Utökad samverkan mellan ambulanssjukvård och primärvård (USAP).
  • Andreas Nilsson, Örebro universitet – Förbättrad livskvalitet hos äldre från socioeknomiskt sårbara områden – en samskapad modell för främjande av fysisk aktivitet.
  • Beatrice Alenljung, Högskolan i Skövde – Robotar som spelpartner och spelledare för äldre personer – glädjeskapande aktiviteter som ger kognitiv och fysisk stimulans (RoSA).
  • Dino Viscovi, Linnéuniversitetet – Seniorsurfarna – projekt för en tryggare digital vardag.
  • Elisabeth Rydwik, Karolinska institutet – Re@home: Utvärdering av hemrehabilitering för äldre pesoner – vad fungerar för vem och under vilka omständigheter?
  • Fredrik Svenaeus, Södertörns högskola – Åldrandets fenomenologi: Om förmågan att hantera oundvikliga förluster.
  • Göran Finnveden, Kungliga Tekniska Högskolan – Äldreomsorg i digital transformation – välfärdsteknikens möjligheter och risker.
  • Hannah Brooke, Uppsala universitet – Kartlägga, undersöka och förklara ojämlikheter i vård, hälsa och livskvalitet hos äldre kvinnor med bröstcancer. 
  • Jobin John, Chalmers tekniska högskola – Huvudskydd för äldre.
  • Lisa Tuomi, Göteborgs universitet – Sväljsvårigheter äldre: Hur vanligt är det, hur svårt är det, och vad kan vi göra för att förbättra?
  • Maria Hägglund, Uppsala universitet – Digitaliseringen och de anhöriga – en studie av anhörigvårdares tillgång till och användning av 1177 Journal (FamORA).
  • Ulf Aagerup, Jönköping university – Förbättrad livskvalitet för äldre genom testning för allvarliga sjukdomar.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Fler nyheter

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…