AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.

Nu ska AI hjälpa forskare att upptäcka tidiga hälsoproblem hos äldre. Data ska samlas in i realtid hemma hos studiens deltagare, genom bärbar teknik. Förhoppningen är att få signaler på olika hälsoproblem i god tid, för att kunna sätta in vårdinsatser tidigare och minska allvarliga konsekvenser av olika sjukdomar.

– Att identifiera hälsosvikt i ett tidigt skede leder ofta till mer effektiva och mindre ingripande behandlingar, vilket kan ha stor positiv inverkan på äldres livskvalitet, säger Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och den som leder högskolans del av arbetet, i ett pressmeddelande.

I forskningsprojektet, som är tvärvetenskapligt, deltar forskare från Sverige, Norge och Spanien. Högskolan i Skövde ansvarar för att ta AI-lösningen i bruk och få in den i vårdpersonalens arbetsflöden, och ta fram rekommendationer för hur den kan användas.

Aslak Steinsbekk är professor i beteendevetenskap inom medicin vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, och leder forskningsprojektet. Forskarna i projektet kommer även att undersöka hur kulturella, praktiska och organisatoriska skillnader mellan länder kan påverka införandet, förklarar han.

– Att införa sådana AI-lösningar är komplext eftersom datakvaliteten och tillgången till data varierar mellan regioner, vårdnivåer och länder. Därför behövs kunskap om de bästa lösningarna för att kunna skapa riktlinjer som hjälper vården i hela Europa att använda AI på ett effektivt sätt, säger Aslak Steinsbekk.

Målet med projektet är, utöver hälsovinster för äldre, även samhällsvinster genom mindre behov av akutsjukvård och sjukhusinläggningar.

Fakta
Om projektet

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…