- Projektet förväntas pågå i tre år med start i november 2024 och finansieras av EU-kommissionen, Forte, Forskningsrådet och Departamento de Salud Gobierno Vasco.
- Läs mer på projekthemsidan: AI-genererade analyser av patientdata för att förutse äldre patienters vårdbehov.
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
Nu ska AI hjälpa forskare att upptäcka tidiga hälsoproblem hos äldre. Data ska samlas in i realtid hemma hos studiens deltagare, genom bärbar teknik. Förhoppningen är att få signaler på olika hälsoproblem i god tid, för att kunna sätta in vårdinsatser tidigare och minska allvarliga konsekvenser av olika sjukdomar.
– Att identifiera hälsosvikt i ett tidigt skede leder ofta till mer effektiva och mindre ingripande behandlingar, vilket kan ha stor positiv inverkan på äldres livskvalitet, säger Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och den som leder högskolans del av arbetet, i ett pressmeddelande.
I forskningsprojektet, som är tvärvetenskapligt, deltar forskare från Sverige, Norge och Spanien. Högskolan i Skövde ansvarar för att ta AI-lösningen i bruk och få in den i vårdpersonalens arbetsflöden, och ta fram rekommendationer för hur den kan användas.
Aslak Steinsbekk är professor i beteendevetenskap inom medicin vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, och leder forskningsprojektet. Forskarna i projektet kommer även att undersöka hur kulturella, praktiska och organisatoriska skillnader mellan länder kan påverka införandet, förklarar han.
– Att införa sådana AI-lösningar är komplext eftersom datakvaliteten och tillgången till data varierar mellan regioner, vårdnivåer och länder. Därför behövs kunskap om de bästa lösningarna för att kunna skapa riktlinjer som hjälper vården i hela Europa att använda AI på ett effektivt sätt, säger Aslak Steinsbekk.
Målet med projektet är, utöver hälsovinster för äldre, även samhällsvinster genom mindre behov av akutsjukvård och sjukhusinläggningar.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…