Foto: Mai Engström

ÄiC-podden avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar om vilka utmaningar det finns när man åldras som HBTQ-person, framför allt om man vill söka äldreomsorg. Anna Siverskog och Janne Bromseth har länge forskat om äldre HBTQ-personer och det är gästerna i dagens avsnitt.

Att vara en äldre queer person som vill söka hjälp från hemtjänst eller få plats på ett boende kan ibland vara utmanande. Man kan vara till exempel vara tveksam till att delge sin sexuella läggning eller könsidentitet för personalen på grund av tidigare intolerans i samhället.

Just hur det är att åldras som HBTQ-person och söka hjälp från äldreomsorgen är ämnet i det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden. För att hjälpa redaktionen att nysta i det här har vi forskarna Anna Siverskog och Janne Bromseth i studion med oss.

Anna Siverskog är forskare i äldre och åldrande vid Södertörns högskola och har nyligen skrivit boken Queer äldreomsorg i samarbete med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Janne Bromseth har disputerat vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, och är i dag verksam som bland annat utbildare i Norge.

Hör vad deras forskning har visat kring vad äldre HBTQ-personer upplever när de ska söka hjälp, hur personalens bemötande ser ut och om det är rätt väg att certifiera HBTQ-vänliga äldreboenden för att skapa trygghet.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

En kultur för lärande i äldreomsorgen

Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom ­äldreomsorg vill ge ledare stöd…

Proteiner och styrketräning hjälper åldrande muskler

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Kära dagbok …

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…