Foto: Mai Engström

ÄiC-podden avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar om vilka utmaningar det finns när man åldras som HBTQ-person, framför allt om man vill söka äldreomsorg. Anna Siverskog och Janne Bromseth har länge forskat om äldre HBTQ-personer och det är gästerna i dagens avsnitt.

Att vara en äldre queer person som vill söka hjälp från hemtjänst eller få plats på ett boende kan ibland vara utmanande. Man kan vara till exempel vara tveksam till att delge sin sexuella läggning eller könsidentitet för personalen på grund av tidigare intolerans i samhället.

Just hur det är att åldras som HBTQ-person och söka hjälp från äldreomsorgen är ämnet i det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden. För att hjälpa redaktionen att nysta i det här har vi forskarna Anna Siverskog och Janne Bromseth i studion med oss.

Anna Siverskog är forskare i äldre och åldrande vid Södertörns högskola och har nyligen skrivit boken Queer äldreomsorg i samarbete med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Janne Bromseth har disputerat vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, och är i dag verksam som bland annat utbildare i Norge.

Hör vad deras forskning har visat kring vad äldre HBTQ-personer upplever när de ska söka hjälp, hur personalens bemötande ser ut och om det är rätt väg att certifiera HBTQ-vänliga äldreboenden för att skapa trygghet.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 21: Att åldras som HBTQ-person

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…