I de mest utvecklade länderna har den förväntade livslängden i över hundra år ökat med i genomsnitt tre år per decennium. En publicering i tidskriften Nature har tidigare kommit till slutsatsen att den naturliga gränsen för människans livslängd är 115 år. Många åldrandeforskare delar uppfattningen att det finns en sådan gräns, men frågan om hur gamla vi kan bli är omdebatterad.
Chalmersforskarna Holger Rootzén och Dmitrii Zholud förde 2017 fram teorin om att det inte finns en mänsklig maxålder. I en studie i samarbete med forskare i Schweiz, Tyskland och Kanada bygger de nu vidare på sin tes.
– Vi har med avsevärt större datamängder kunnat styrka våra tidigare resultat. Om det hade funnits en gräns under 130 år så borde den ha upptäckts i studien, och det skulle i sådana fall ha varit en indikation på att ökningen av medellivslängden inte kan fortsätta obegränsat. Men så är det alltså inte, säger Holger Rootzén i en artikel från Chalmers tekniska högskola på sajten Forskning.se.
I stället ser det ut som att sannolikheten att överleva ännu ett år ökar snarare än minskar i riktigt hög ålder. Efter 108 års ålder liknar forskarna chansen med att singla slant. Om det blir krona så lever du till nästa födelsedag.
Den aktuella studien visar också att de skillnader i överlevnad mellan könen eller olika livsstilar som finns i yngre åldrar planar ut efter 108 års ålder.
– Det verkar inte finnas någon skillnad i dödlighet vid hög ålder mellan olika länder och mellan kvinnor och män. Vi misstänker att platån med 50 procents risk att dö per år är en biologisk egenskap som är gemensam för alla människor, säger Holger Rootzén.
Världens hittills äldsta blev 122 år, men med ett ökande antal individer som lever väldigt länge ökar enligt forskarna möjligheten att någon blir 130 år. Utan medicinska revolutioner är det enligt Holger Rootzén dock osannolikt att någon under kommande kvartssekel uppnår 128 levnadsår.