Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (2020). Vård för psykisk ohälsa under covid-19-pandemin.
Äldre med psykisk ohälsa gjorde färre vårdbesök
I en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Ces, ges en heltäckande bild av hur vården för psykisk ohälsa påverkats under pandemin. Den visar att vårdbesöken i Region Stockholm generellt har ökat lite under våren och sommaren 2020, jämfört med samma period 2019.
Den största ökningen ses bland barn och unga inom primärvården.
– För vården har det inneburit en snabb övergång till att ha distanskontakt med de vårdsökande, vilket också gjort att man klarat av en något ökad vårdkonsumtion, säger Anna Ohlis, överläkare vid Ces och rapportens författare.
Men distanskontakten verkar ha påverkat äldre personer på ett negativt sätt. Marginellt färre äldre personer sökte vård för psykisk ohälsa både inom primärvården och specialistvården under pandemin. Särskilt svårt kan det ha varit för äldre personer med nydebuterad psykisk ohälsa att etablera vårdkontakt.
– Till exempel de ökade kraven på distanskontakt med vården har gjort det svårare för vissa att söka psykiatrisk vård. Det behöver vi ta reda på. Vi behöver också utvärdera upplevelsen av den vård som getts – både ur givare och patienters perspektiv, säger Anna Ohlis.
Relaterat
Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…
Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Fler nyheter
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…