- Länk till film där professor Maria Gomez berättar om hur appen fungerar
- Ladda ned appen Covid symptom tracker på App store eller Google play
- Mer information: https://covid19app.lu.se
Appen används i Storbritannien och USA, och snart även i Indien. Den utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid King’s College i London och Guys & St Thomas’ sjukhus i samarbete med ett företag som analyserar hälsodata. När coronaepidemin bröt ut såg man möjligheten att anpassa appen så att allmänheten ska kunna rapportera sina symtom och därmed ge en samlad överblick av hälsotillståndet i landet. Genom ett pågående forskningssamarbete fick forskarna vid Lunds universitet möjligheten att anpassa appen så att den kan användas i Sverige.
Syftet med appen är att ta reda på:
Det tar runt en minut om dagen att svara på några enkla hälsofrågor, men det kan bidra till minskad spridning av covid-19. Professor Paul Franks vid Lunds universitet tror att appen kan ge beslutsfattarna värdefull inblick i hur smittsamt viruset är och hur det sprids.
– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger han.
Informationen som samlas in när appen används ger en uppfattning om vilka symtom som är förknippade med covid-19.
– Vi vet sedan tidigare att feber, hosta och andningssvårigheter är symtom man ska vara uppmärksam på. Men uppgifter som samlats in med appen i andra länder visar att huvudvärk, muskelvärk och nedsatt lukt- och smaksinne samt diarré också kan vara symtom på smittan, säger Maria Gomez, professor i fysiologi och som tillsammans med Paul Franks har varit drivande i arbetet med att lansera appen i Sverige.
Appen ställer inte någon diagnos eller erbjuder sjukvårdsrådgivning. Den kan inte heller spåra deltagarnas rörelsemönster eller vilka personer som de träffar. Deltagarna anger sitt postnummer som geografisk hemvist, men enbart de två första sifforna i postnumren används i sammanställningar över regional smittspridning. All information hanteras i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR och kommer endast att användas för forskning. Användande av appen och därmed deltagande i forskningsstudien är helt frivilligt och studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Forskarna uppmanar så många som möjligt att använda appen dagligen tills pandemin är över.
– Allt man gör är att rapportera saker som är relaterade till dina symtom och din situation. Är man frisk vill vi veta det också! Ju fler som använder appen desto bättre, säger Maria Gomez.
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…