Äldre personer är särskilt känsliga för alkoholrelaterade skador på grund av åldersrelaterade förändringar i kroppen, förekomst av andra sjukdomar och användning av läkemedel som tillsammans med alkohol kan vara farliga.
Nu visar en avhandling från Umeå universitet att ungefär en fjärdedel av dem som tar del av kommunal missbruksvård är äldre. Över hälften av dessa personer har andra psykiska problem och 70 procent lever med sjukdomar som påverkar kroppen.
– Äldre med missbruksproblem är ingen homogen grupp. I min forskning har jag kunnat se fem distinkta grupper av patienter som skiljer sig åt gällande när de började dricka, i vilken utsträckning de har en psykisk samsjuklighet, om man har ett blandmissbruk och vilket socialt nätverk man har, säger Wossenseged Jemberie, som har skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.
Generellt visar resultaten att äldre personer vars drickande ökar senare i livet ofta har psykisk samsjuklighet och är mer socialt isolerade eller känner sig ensamma. Äldre män hamnar också oftare i kriminella miljöer och använder ofta fler substanser än enbart alkohol om de har börjat dricka tidigt i livet. För äldre kvinnor var det vanligare med trauman tidigare i livet.
Många av dem han har intervjuat för sin avhandling såg psykiskt välbefinnande, ett aktivt socialt liv och förmågan att leva ett självständigt liv som viktiga delar av ett hälsosamt åldrande. Vissa tyckte också att en viss alkoholkonsumtion kunde ingå i en sådan livsstil.
– De äldre personer som blev intervjuade hade dock levt med alkoholproblem i flera år innan de sökte hjälp på grund av upplevd stigmatisering. Och för att behandling mot alkoholproblem i Sverige nästan alltid siktar mot att få patienten att helt avstå från alkohol, säger Wossenseged Jemberie.
Utifrån sina studier anser han att äldre personer med missbruksproblem kan få ökad livskvalitet så länge man lyckas begränsa alkoholintaget.
– Äldre är mer benägna att fortsätta sitt deltagande i alkoholbehandlingsprogram som värderar deras erfarenheter, kunskap och mål, som respekterar deras autonomi och låter dem vara delaktiga i beslut som rör den egna vården. Äldre personer med alkoholproblem lever ofta med fysisk och psykisk samsjuklighet som kräver stöd från både sjukvård och socialtjänst. Att göra vård- och stödinrättningar uppmärksamma på äldre personers preferenser och behov skulle kunna göra det enklare att få kontakt och starta behandling tidigare, säger Wossenseged Jemberie.