E Elldér, B Vilhelmson och E Thulin (2023). Is a car necessary for active aging? Relationships between aging, car use, and time spent on activities that sustain health and well-being. Transportation research interdisciplinary perspectives, nummer 22.

Bilen onödig för ett aktivt åldrande
I takt med att befolkningen blir allt äldre ägnar sig många åt fysiska och sociala aktiviteter för att hålla sig friska längre. För att ta sig till träningen på gymmet, till skogen för att vandra eller för att träffa vänner och familj väljer allt fler äldre personer att åka bil.
Forskare vid Göteborgs universitet har studerat hur lång tid äldre personer spenderar på dessa aktiviteter och jämfört de som ofta tar bilen med de som kör bil i liten utsträckning. Det visade sig att de som i högre grad väljer att köra bil till aktiviteter ägnar en förhållandevis stor del av sin tid åt själva bilåkandet.
– Vi har kommit fram till att en ökande andel av den äldre befolkningen i Sverige använder bil i relativt stor utsträckning och också att de som ofta använder bilen spenderar betydligt mer tid jämfört med de som använder bilen i liten utsträckning på att resa till aktiviteter som är förknippade med ett aktivt åldrande, säger Erik Elldér, docent i kulturgeografi vid Göteborgs universitet.
Vid en första anblick tyder detta på att äldre personer i Sverige är beroende av bil för att kunna delta i aktiviteter som främjar aktivt åldrande. Forskarna granskade hur mycket tid som faktiskt läggs på aktiviteter associerade med ett aktiv åldrande efter att restiden exkluderas. Det visade sig att nästan inga skillnader finns kvar. De som förflyttar sig med bil lägger alltså inte mer tid på denna typ av aktiviteter än de som förflyttar sig på annat sätt.
Resultaten pekar därmed på att tillgång till bil kanske inte är nödvändigt för att kunna delta i aktiviteter som bidrar till personligt välbefinnande på äldre dagar.
Forskarna har analyserat resande hos personer i åldern 65–84 år mellan åren 2000–2010 med hjälp av statistik från Statiska centralbyrån.
Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”
Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…
Fler nyheter

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…