Forskaren Oskar Jonsson laddar nu för den långa cykelturnén i vår. Foto: Lill Eriksson

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.

Oskar Jonsson, forskare vid CASE, Lunds universitet, hoppas att många anmäler intresse att följa med på hans cykelturné. Foto: Lill Eriksson

Oskar Jonssons plan är att i snitt cykla fyra mil om dagen i södra Sverige, tillsammans med forskare, doktorander och andra intressenter med lokal anknytning, som han ska samtala och hålla föredrag med. Det ska alltså finnas möjlighet för andra också att ta plats på hans cykel.

Hur kom du på idén att cykla?
– Det var i samband med att jag gav föredrag om boende och åldrande på ett par bibliotek i Skåne. Det brukar vara roligt och givande och leda till ömsesidigt kunskapsutbyte. Jag ville skala upp det. Cykel är ett bra transportmedel. Jag ventilerade projektidén med ett par kollegor och de var positiva. Sedan fann jag Sten K Johnsons stiftelses utlysning om bildningsprojekt som matchade min djärva idé på ett utmärkt sätt.

Vilka vill du nå ut till?
– Jag hoppas både tidningar och radio uppmärksammar turnén. Ambitionen är att nå en landsbygdspublik på 250 personer på plats i bibliotek, träffpunkter, föreningslokaler eller hembygdsgårdar. Dessutom är målet att nå 2 500 personer via informationsspridning från Lunds universitet och att nå 25 000 personer via mediabevakning.

Vad är ditt övergripande mål med turnén?
– Att föra forskningen närmare civilsamhället, offentlig sektor och samhällsliv. Precis detta ligger i linje med de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap. Turnén uppmärksammar frågor som både rör den åldrande befolkningen och allmänhetens delaktighet i forskning.

Vilka forskningsfrågor brinner du mest för?
– Jag är särskilt intresserad av frågor som rör samspelet mellan människa och livsmiljö. Både människor och byggda miljöer behöver åldras med värdighet – och för att detta ska ske behöver vi utveckla mer kunskap och kompetens.

Vilka är dina viktigaste forskningsresultat på området?
– Att det i det svenska bostadsbeståndet finns betydande hinder för personer med funktionella begränsningar och åldersrelaterade förändringar. Trots prognoser om att det kommer att bli fler äldre, är individer och samhällen relativt oförberedda i frågor om den byggda miljön.

Vilka ska följa med på din tandemcykel?
– En del har redan visat intresse att följa med, forskare från Lunds universitets profilområde Proaktivt åldrande, nätverket CASE, Sveriges gerontologiska sällskap och forskarskolan SWEAH. Jag och mitt turnésällskap kommer få tid att reflektera kring både livet och forskningen.

Om detta blir lyckat – kan vi se dig cykla på flera håll i Sverige?
– Det är möjligt. Jag vill gärna vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet och personliga möten. Och jag kommer bara att täcka en liten del av Sverige denna gång.

Fakta
Om turnén
  • Oskar Jonsson är, utöver forskaruppdragen, även projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen och har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds Universitet.
  • Turnéplan, mer information och karta finns och uppdateras här på CASE hemsida (klicka här) .

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

Fler nyheter

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.