- Oskar Jonsson är, utöver forskaruppdragen, även projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen och har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds Universitet.
- Turnéplan, mer information och karta finns och uppdateras här på CASE hemsida (klicka här) .
Cyklar 80 mil för att sprida forskning
Oskar Jonssons plan är att i snitt cykla fyra mil om dagen i södra Sverige, tillsammans med forskare, doktorander och andra intressenter med lokal anknytning, som han ska samtala och hålla föredrag med. Det ska alltså finnas möjlighet för andra också att ta plats på hans cykel.
Hur kom du på idén att cykla?
– Det var i samband med att jag gav föredrag om boende och åldrande på ett par bibliotek i Skåne. Det brukar vara roligt och givande och leda till ömsesidigt kunskapsutbyte. Jag ville skala upp det. Cykel är ett bra transportmedel. Jag ventilerade projektidén med ett par kollegor och de var positiva. Sedan fann jag Sten K Johnsons stiftelses utlysning om bildningsprojekt som matchade min djärva idé på ett utmärkt sätt.
Vilka vill du nå ut till?
– Jag hoppas både tidningar och radio uppmärksammar turnén. Ambitionen är att nå en landsbygdspublik på 250 personer på plats i bibliotek, träffpunkter, föreningslokaler eller hembygdsgårdar. Dessutom är målet att nå 2 500 personer via informationsspridning från Lunds universitet och att nå 25 000 personer via mediabevakning.
Vad är ditt övergripande mål med turnén?
– Att föra forskningen närmare civilsamhället, offentlig sektor och samhällsliv. Precis detta ligger i linje med de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap. Turnén uppmärksammar frågor som både rör den åldrande befolkningen och allmänhetens delaktighet i forskning.
Vilka forskningsfrågor brinner du mest för?
– Jag är särskilt intresserad av frågor som rör samspelet mellan människa och livsmiljö. Både människor och byggda miljöer behöver åldras med värdighet – och för att detta ska ske behöver vi utveckla mer kunskap och kompetens.
Vilka är dina viktigaste forskningsresultat på området?
– Att det i det svenska bostadsbeståndet finns betydande hinder för personer med funktionella begränsningar och åldersrelaterade förändringar. Trots prognoser om att det kommer att bli fler äldre, är individer och samhällen relativt oförberedda i frågor om den byggda miljön.
Vilka ska följa med på din tandemcykel?
– En del har redan visat intresse att följa med, forskare från Lunds universitets profilområde Proaktivt åldrande, nätverket CASE, Sveriges gerontologiska sällskap och forskarskolan SWEAH. Jag och mitt turnésällskap kommer få tid att reflektera kring både livet och forskningen.
Om detta blir lyckat – kan vi se dig cykla på flera håll i Sverige?
– Det är möjligt. Jag vill gärna vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet och personliga möten. Och jag kommer bara att täcka en liten del av Sverige denna gång.
Relaterat
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Fler nyheter
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…
Hundraåringarna blir allt fler
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…