- Oskar Jonsson är, utöver forskaruppdragen, även projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen och har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds Universitet.
- Turnéplan, mer information och karta finns och uppdateras här på CASE hemsida (klicka här) .
Cyklar 80 mil för att sprida forskning
Oskar Jonssons plan är att i snitt cykla fyra mil om dagen i södra Sverige, tillsammans med forskare, doktorander och andra intressenter med lokal anknytning, som han ska samtala och hålla föredrag med. Det ska alltså finnas möjlighet för andra också att ta plats på hans cykel.
Hur kom du på idén att cykla?
– Det var i samband med att jag gav föredrag om boende och åldrande på ett par bibliotek i Skåne. Det brukar vara roligt och givande och leda till ömsesidigt kunskapsutbyte. Jag ville skala upp det. Cykel är ett bra transportmedel. Jag ventilerade projektidén med ett par kollegor och de var positiva. Sedan fann jag Sten K Johnsons stiftelses utlysning om bildningsprojekt som matchade min djärva idé på ett utmärkt sätt.
Vilka vill du nå ut till?
– Jag hoppas både tidningar och radio uppmärksammar turnén. Ambitionen är att nå en landsbygdspublik på 250 personer på plats i bibliotek, träffpunkter, föreningslokaler eller hembygdsgårdar. Dessutom är målet att nå 2 500 personer via informationsspridning från Lunds universitet och att nå 25 000 personer via mediabevakning.
Vad är ditt övergripande mål med turnén?
– Att föra forskningen närmare civilsamhället, offentlig sektor och samhällsliv. Precis detta ligger i linje med de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap. Turnén uppmärksammar frågor som både rör den åldrande befolkningen och allmänhetens delaktighet i forskning.
Vilka forskningsfrågor brinner du mest för?
– Jag är särskilt intresserad av frågor som rör samspelet mellan människa och livsmiljö. Både människor och byggda miljöer behöver åldras med värdighet – och för att detta ska ske behöver vi utveckla mer kunskap och kompetens.
Vilka är dina viktigaste forskningsresultat på området?
– Att det i det svenska bostadsbeståndet finns betydande hinder för personer med funktionella begränsningar och åldersrelaterade förändringar. Trots prognoser om att det kommer att bli fler äldre, är individer och samhällen relativt oförberedda i frågor om den byggda miljön.
Vilka ska följa med på din tandemcykel?
– En del har redan visat intresse att följa med, forskare från Lunds universitets profilområde Proaktivt åldrande, nätverket CASE, Sveriges gerontologiska sällskap och forskarskolan SWEAH. Jag och mitt turnésällskap kommer få tid att reflektera kring både livet och forskningen.
Om detta blir lyckat – kan vi se dig cykla på flera håll i Sverige?
– Det är möjligt. Jag vill gärna vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet och personliga möten. Och jag kommer bara att täcka en liten del av Sverige denna gång.
Relaterat
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…