Björn Olsen. Foto: Mikael Wallerstedt

Därför drabbar corona de äldre

Äldre personer är överrepresenterade bland döds­fallen i Covid 19-pandemin.

I mitten av mars hade sju corona-relaterade dödsfall rapporterats i Sverige. Samtliga var äldre personer med underliggande sjukdomar. De allra flesta som har infekterats är över 50 år, men det är framför allt de som är 70 år eller äldre och som är multi­sjuka som kan få allvarliga infektioner. Personer med hög ålder och bland annat högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen, enligt Folkhälsomyndigheten. Enligt tidiga studier från Kina ligger dödligheten för personer över 80 år på cirka femton procent.
– I takt med att man blir äldre så drar man på sig diverse sjukdomar, det är en av de stora farorna. Om man har gamla sjukdomar i potten, även om de är välreglerade med mediciner och behandling, har man oftast haft dem under en längre tid. Men om man sen får coronaviruset så kan det göra att man blir svårt sjuk eller helt enkelt dör, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.
– I och med att man blir äldre så är risken högre att man drabbas av åldersrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärl- och lungsjukdom. Eftersom coronaviruset oftast sätter sig på dessa områden blir det svårare för äldre att återhämta sig när man väl insjuknat. Det vanligaste och allvarligaste är att de drabbas av lunginflammation, vilket får bägaren att rinna över.

För att inte bli smittade rekommenderas äldre att minimera sin kontakt med andra personer och att de håller god handhygien. Upplever man några sjukdomssymptom ska man direkt ta kontakt med sjukvården. Personer som jobbar med äldre ska absolut inte arbeta om de är sjuka.
– Vid minsta tecken på förkylning, feber eller luftvägsinfektion så ska man hålla sig borta. Det är förvisso svårt att skilja coronaviruset från den vanliga säsongsinfluensan, men det är lika bra att vara extra försiktig, säger Björn Olsen.

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…