Foto: Lotta Wittinger

Demensvänligt Helsingborg nominerat till fint pris

Demensvänligt Helsingborg är nominerade i två kategorier till European social services awards (ESSA) 2023. Nu kan du rösta på Helsingborgs satsning på demensvänliga platser som stimulerar sinnen, lockar fram positiva tankar och ökar välbefinnandet, men också bidrar till kunskapsspridning.

Ett Demensvänligt Helsingborg är offentliga platser som passar alla invånare, men är särskilt bra för människor med demenssjukdom och ingår som en del i Helsingborgs långsiktiga satsning på hållbarhet. Specialanpassade trädgårdar och parker har utvecklats i ett samarbete mellan forskare och invånare med demens samt deras anhöriga.

I ett Demensvänligt Helsingborg sprids forskningsresultaten på nya innovativa sätt. En del i satsningen är parken Minnenas trädgård som bidrar till att öka självständigheten hos personer med demens. Där finns element som tilltalar sinnena såsom syn, lukt, doft och hörsel, bänkar och sittplatser i 60-talsestetik från den tid som många i stadens äldre befolkning minns.

– Nära parken finns en dagverksamhet som har inriktning på kognitiv svikt. Personer har berättat att de efter att parken gjordes om känner sig mer accepterade när de är ute. De kan själva hitta till parken och tillbaka till dagverksamheten, berättar Sanna Melling, som har varit FoU-ledare för ett Demensvänligt Helsingborg, i ett tidigare reportage för Äldre i Centrum.

Fler svenska kommuner som Lund, Mölndal, Linköping kommuner är nominerade inom andra sociala områden, men det är bara Helsingborg tillsammans med Lunds universitet som deltar med ett äldreforskningsdrivet projekt.

Rösta här på Demensvänligt Helsingborg i två kategorier: Research and Evaluation och Excellence in Cities Award

Läs mer

Läs den längre artikeln De skapar parker och nya minnen för äldre om FoU Helsingborgs arbete med bland annat ett Demensvänligt Helsingborg.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Fler nyheter

Äldre kvinna räknar sina pengar

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…