Foto: Lotta Wittinger

Demensvänligt Helsingborg nominerat till fint pris

Demensvänligt Helsingborg är nominerade i två kategorier till European social services awards (ESSA) 2023. Nu kan du rösta på Helsingborgs satsning på demensvänliga platser som stimulerar sinnen, lockar fram positiva tankar och ökar välbefinnandet, men också bidrar till kunskapsspridning.

Ett Demensvänligt Helsingborg är offentliga platser som passar alla invånare, men är särskilt bra för människor med demenssjukdom och ingår som en del i Helsingborgs långsiktiga satsning på hållbarhet. Specialanpassade trädgårdar och parker har utvecklats i ett samarbete mellan forskare och invånare med demens samt deras anhöriga.

I ett Demensvänligt Helsingborg sprids forskningsresultaten på nya innovativa sätt. En del i satsningen är parken Minnenas trädgård som bidrar till att öka självständigheten hos personer med demens. Där finns element som tilltalar sinnena såsom syn, lukt, doft och hörsel, bänkar och sittplatser i 60-talsestetik från den tid som många i stadens äldre befolkning minns.

– Nära parken finns en dagverksamhet som har inriktning på kognitiv svikt. Personer har berättat att de efter att parken gjordes om känner sig mer accepterade när de är ute. De kan själva hitta till parken och tillbaka till dagverksamheten, berättar Sanna Melling, som har varit FoU-ledare för ett Demensvänligt Helsingborg, i ett tidigare reportage för Äldre i Centrum.

Fler svenska kommuner som Lund, Mölndal, Linköping kommuner är nominerade inom andra sociala områden, men det är bara Helsingborg tillsammans med Lunds universitet som deltar med ett äldreforskningsdrivet projekt.

Rösta här på Demensvänligt Helsingborg i två kategorier: Research and Evaluation och Excellence in Cities Award

Läs mer

Läs den längre artikeln De skapar parker och nya minnen för äldre om FoU Helsingborgs arbete med bland annat ett Demensvänligt Helsingborg.

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…