Läs den längre artikeln De skapar parker och nya minnen för äldre om FoU Helsingborgs arbete med bland annat ett Demensvänligt Helsingborg.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2023/06/Minnenas-och-kunskapens-tradgard-i-Husensjo-park-foto-LottaWittinger-1290x912.jpg)
Demensvänligt Helsingborg nominerat till fint pris
Ett Demensvänligt Helsingborg är offentliga platser som passar alla invånare, men är särskilt bra för människor med demenssjukdom och ingår som en del i Helsingborgs långsiktiga satsning på hållbarhet. Specialanpassade trädgårdar och parker har utvecklats i ett samarbete mellan forskare och invånare med demens samt deras anhöriga.
I ett Demensvänligt Helsingborg sprids forskningsresultaten på nya innovativa sätt. En del i satsningen är parken Minnenas trädgård som bidrar till att öka självständigheten hos personer med demens. Där finns element som tilltalar sinnena såsom syn, lukt, doft och hörsel, bänkar och sittplatser i 60-talsestetik från den tid som många i stadens äldre befolkning minns.
– Nära parken finns en dagverksamhet som har inriktning på kognitiv svikt. Personer har berättat att de efter att parken gjordes om känner sig mer accepterade när de är ute. De kan själva hitta till parken och tillbaka till dagverksamheten, berättar Sanna Melling, som har varit FoU-ledare för ett Demensvänligt Helsingborg, i ett tidigare reportage för Äldre i Centrum.
Fler svenska kommuner som Lund, Mölndal, Linköping kommuner är nominerade inom andra sociala områden, men det är bara Helsingborg tillsammans med Lunds universitet som deltar med ett äldreforskningsdrivet projekt.
Rösta här på Demensvänligt Helsingborg i två kategorier: Research and Evaluation och Excellence in Cities Award
Relaterat
![Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/02/mp57645275-elderly-couple-stress-after-conflict-sad-news-or-fight-652x550.jpg)
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp28231187-euthanasia-652x550.jpg)
Undersköterskor mer positiva till dödshjälp
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp8776536-par-pa-promenad-652x550.jpg)
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Fler nyheter
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp35642302-elderly-woman-using-a-digital-tablet.jpg)
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
![Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp46054338-electric-toothbrush-used-by-senior-woman-652x550.jpg)
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp32973631-asian-woman-with-vacuum-cleaner-at-home-652x550.jpg)
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…