Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (2022). Besök via nätet – Resursutnyttjande och jämlikhet kopplat till digitala vårdbesök.
Få äldre gör digitala vårdbesök
Mellan 2017 och 2020 ökade antalet digitala vårdbesök från 200 000 till 2,3 miljoner, även om de fortfarande står för en mindre del av det totala antalet besök. Samtidigt har de digitala vårdgivarna blivit allt fler.
En rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visar att de digitala vårdbesöken har ökat tillgången till vården för patienter, men användningen är ojämn mellan befolkningsgrupperna.
– De digitala vårdbesöken ersätter delvis fysiska besök, men de används främst av yngre personer, de utan kronisk sjukdom och personer med hög utbildningsnivå i storstadsregioner, säger Nils Janlöv, projektdirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.
Resultaten är inte helt oväntade eller oönskade. Enligt rapporten har äldre personer och de med kroniska sjukdomar ett större vårdbehov som inte kan täckas av den digitala vården, och det är därför dessa personer föredrar fysiska vårdbesök.
För att digitala vårdalternativ ska göra större nytta behöver den integreras bättre i den övriga primärvården, föreslår rapporten.
“En fullt integrerad modell, där patientens vårdcentral erbjuder både fysiska och digitala besök, kan i stället ge bättre förutsättningar för kontinuitet, samordning och kostnadskontroll”, står det.
Relaterat
![Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp46054338-electric-toothbrush-used-by-senior-woman-652x550.jpg)
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.
![Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp8883747-senior-man-winter-accident-652x550.jpg)
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2024/12/mp66222604-old-elderly-couple-is-sitting-on-a-bench-and-holding_webb-652x550.jpg)
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.
Fler nyheter
![Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/02/mp57645275-elderly-couple-stress-after-conflict-sad-news-or-fight-652x550.jpg)
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp35642302-elderly-woman-using-a-digital-tablet.jpg)
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
![](https://aldreicentrum.se/wp-content/uploads/2025/01/mp32973631-asian-woman-with-vacuum-cleaner-at-home-652x550.jpg)
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.